Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.03.2024 09:00

Pomôcť s mapovaním populácie bociana v PIENAP-e môže aj verejnosť


Snímka zdroj: Štátna ochrana prírody


Pomôcť s mapovaním populácie bociana bieleho v Pieninskom národnom parku môže aj verejnosť. Správa PIENAP-u informovala, že milovníci prírody tak môžu urobiť jednoduchým zadávaním termínu príletu jedincov a párov na hniezda a neskôr aj počtu vyliahnutých mláďat do databázy na stránke www.bociany.sk.


 Verejnosť tak môže prispieť k poznaniu života bociana bieleho. Informovala o tom Správa PIENAP-u na svojej stránke.         

"Minulý rok sa do mapovania zapojilo 36 pozorovateľov. Postup je jednoduchý, do vyhľadávača na spomínanej stránke pozorovateľ vyberie obec, v ktorej sa hniezdo nachádza, podľa popisu identifikuje hniezdo a do komentára pod hniezdo zadá svoje meno a pozorovanie," uvádza Správa PIENAP-u. Ak pozorovatelia uvidia na nohe bociana krúžok, stačí, ak odošlú správu a ochranári si ho prídu odčítať. Môžu sa tiež pokúsiť krúžok odfotiť a poslať Správe PIENAP-u fotografiu, respektíve informáciu o krúžku zadať do komentára pod konkrétne hniezdo. "Každoročne z odčítaných krúžkov vieme určiť vek, odkiaľ bociany pochádzajú, kde sa počas roku pohybujú, napríklad aj koľko mláďat označené páry v priebehu života vychovali, koľkokrát počas života zmenili hniezdo a podobne," vysvetlili ochranári s tým, že medzinárodné sčítanie bociana bieleho sa tento rok uskutoční od 15. júna do 20. júla.         

Mierna zima, zvlášť posledné dva februárové týždne prekvapila nevšedne teplým počasím aj Správu PIENAP-u. Následkom toho sa dali do pohybu aj operence rôznych druhov. V najmenšom slovenskom národnom parku zimujúci "severania", ako napríklad chochláče severské či chochlačky vrkočaté, už odleteli na sever. Druhy zimujúce v teplejších krajinách sa pomaly vracajú na svoje hniezdiská, prvé bociany sa objavili na území Slovenska, ale aj v Poľsku ešte koncom februára.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2020
Bociany dokážu prezimovať i na Slovensku
Vo voľnej prírode prezimujú každoročne na Slovensku jeden až tri bociany biele, počas miernej zimy i viac. Osamoteného jedinca po jesennom odlete bocianov na zimoviská aktuálne ochranári evidujú napríklad v katastri obce Ulič v okrese Snina.
viac
10.11.2020
Verejnosť v núdzi môže o pomoc požiadať krajskú nadáciu
Nadácia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pre podporu rodiny funguje aj v čase pandémie nového koronavírusu. Psychologické, právne či sociálne poradenstvo vzhľadom na bezpečnostné opatrenia poskytuje telefonicky či e-mailom.
viac
15.03.2021
S rozvojom cyklodopravy môžu mestu pomôcť i obyvatelia
Samospráva Partizánskeho plánuje obstarať dopravno-urbanistickú štúdiu, ktorá bude základným dokumentom pre riešenie cyklistickej dopravy v meste.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %