Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.09.2023 08:00

Počas jarných upratovaní vyzbierali v Trenčíne 371 ton odpadu


Ilustračná snímka


Jarné a jesenné upratovania organizujú viaceré slovenské samosprávy. Výsledky tohtoročného jarného upratovania v Trenčíne sú také, že ľudia z domácností priniesli do veľkoobjemových kontajnerov počas sobôt od 15. apríla do 27. mája viac ako 371 ton odpadu.


Už teraz má mesto harmonogram aj na upratovania počas jesene. Organizované upratovania prebiehali v Trenčíne počas apríla a mája. Ako informovalo mesto, z 85 stanovíšť s pristavenými veľkoobjemovými kontajnermi vyviezol počas siedmich sobôt zmluvný partner mesta 130 kontajnerov s objemným odpadom a 107 s biologicky rozložiteľným odpadom. „Celkovo sa vyzbieralo 3,57 t obalov, ktoré obsahovali nebezpečné látky, 1,35 t vyradených zariadení obsahujúcich chlórfluórované uhľovodíky, 7,815 t vyradených elektrických a elektronických zariadení, 163 t biologicky rozložiteľného odpadu, 193,9 t objemného odpadu a 1,868 t ostatných nebezpečných odpadov,” priblížilo na svojej stránke mesto. V porovnaní s predchádzajúcim (jesenným) upratovaním, vzrástol napríklad objem vyradených elektrických a elektronických zariadení dvojnásobne. Kým na jeseň 2022 vyzbierali v meste 3,615 t spomínaných zariadení, teraz na jar to bolo 7,815 t a naopak, kleslo množstvo ostatných nebezpečných odpadov. Na jeseň ich bolo 2,877 t a na jar 1,868 t.

Kde skončil vyzbieraný odpad?

To, kde končí obsah veľkoobjemových kontajnerov, konkretizovalo mesto na svojom webe. Vyzbieraný biologicky rozložiteľný odpad bol napríklad zhodnotený v mestskej kompostárni. „Objemný odpad bol uložený na skládke spoločnosti Stredné Považie, a.s. „Luštek“ pri Dubnici nad Váhom. Nebezpečné odpady boli dočasne uložené v skladoch na Zlatovskej ulici a neskôr odvezené na zhodnotenie a zneškodnenie. Spolu išlo o 371,503 t všetkého zozbieraného odpadu,” konkretizovala samospráva. „Náklady na jarné upratovanie boli vyčíslené na 38 830,79 eur,” doplnilo mesto.

Jesenné upratovanie štartuje na konci septembra

Mesto na svojej stránke už teraz zverejnilo aj harmonogram jesenného upratovania. Bude prebiehať taktiež počas sobôt. „Jesenné upratovanie sa začne 30. septembra a skončí 11. novembra. Presný rozpis, kde budú rozmiestnené veľkoobjemové kontajnery, je zverejnený na stránkach mesta,” priblížila samospráva a zároveň pripomenula, že nakoľko podľa zákona platí zákaz ukladania biologicky rozložiteľného odpadu na skládku, zber odpadu sa bude uskutočňovať do 2 rôznych veľkoobjemových kontajnerov. „Jeden z nich bude slúžiť výhradne na odkladanie biologicky rozložiteľného odpadu – konáre, odpad zo záhrad, trávnikov a pod., druhý na odkladanie iného odpadu, okrem drobného stavebného odpadu,” upozorňuje mesto.

Pneumatiky ani elektroodpad do pristavených kontajnerov nepatria

Mesto na svojej stránke zároveň upozorňuje, čo by ľudia do veľkoobjemových kontajnerov určite dávať nemali. „Nie je tam možné ukladať elektroodpad, vyradené batérie a akumulátory, žiarivky, železný šrot ani iné nebezpečné odpady. Ľudia ich môžu vyložiť ku kontajnerom, odkiaľ odvoz zabezpečí spoločnosť Marius Pedersen. Pneumatiky podľa zákona o odpadoch nie sú súčasťou komunálnych odpadov, a preto ich počas upratovania nie je možné odovzdávať. Občania ich môžu odovzdať bezplatne v rámci siete distribútorov a pneuservisov,” dopĺňa samospráva. „Jarné a jesenné upratovania sú jedným z prostriedkov v rámci prevencie vzniku čiernych skládok. Ľudia sa takto môžu pomerne jednoducho zbaviť vecí, ktoré im doma zavadzajú. Niekedy tam však končia aj také, ktoré by ešte mohli niekomu poslúžiť. Preto apelujeme na ľudí, aby také veci, ktoré sú funkčné, prípadne sú vhodné na opravu, skúšali ponúknuť skôr na susedských burzách, bazároch či swapoch. Týmto krokom predchádzame samotnej tvorbe odpadu,” pripomína Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá sa venuje aj vzdelávaniu v oblasti triedenia.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Za jarné upratovanie môžu Handlovčania vyhrať zeleň
Handlovská samospráva pripravuje jarné upratovanie mesta pod názvom V Handlovej kvitnú kvety, nie smeti. Za najaktívnejší prístup pri čistení verejných priestranstiev, ktoré sa bude konať od 1. do 13. apríla, obyvateľov i odmení, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
05.02.2018
Počas jesenného upratovania vyzbierali v Trenčíne vyše 300 ton odpadu
Počas jesenného upratovania sa v minulom roku vyzbieralo v Trenčíne viac ako 300 ton odpadu. Počas ôsmich sobôt od konca septembra do polovice novembra vyzbierali na 84 stanovištiach v Trenčíne 120 kontajnerov s objemným odpadom a 90 kontajnerov s biologicky rozložiteľným odpadom.
viac
12.06.2020
Jarné upratovanie mesta pokračuje v sobotu na Sihoti
V Trenčíne pokračuje v sobotu (13. 6.) organizované jarné upratovanie mesta na sídlisku Sihoť. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
viac
29.12.2021
Počas jesenného upratovania vyzbierali v Trenčíne 387 ton odpadu
Počas jesenného upratovania od septembra do polovice novembra vyzbierali v Trenčíne 387 ton odpadu. Najväčšiu časť tvoril biologicky rozložiteľný odpad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %