Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.04.2021 08:00

Petržalka opäť pristúpi na niektorých plochách k šetrnejšej kosbe


Snímka zdroj: (petrzalka.sk).


Bratislavská Petržalka pristúpi aj tento rok k šetrnejšiemu koseniu a na niektorých plochách zníži intenzitu kosenia. Dôvodom je prirodzená podpora pre opeľovače, ako aj zachytenie a vsakovanie zrážkovej vody.


Šetrnejšie kosenie zároveň pomáha znížiť prašnosť a teplotu počas letných horúčav, ktoré spôsobujú zdravotné problémy, najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.       

Cieľom zníženia intenzity kosby vo vytypovaných lokalitách je využiť potenciál vegetačnej plochy v blízkosti obytných domov pre ochladenie okolia, ale aj poskytnutie dostatočného priestoru pre opeľovače, akými sú včely, motýle či iný hmyz. K ďalším výhodám patrí aj to, že menej kosený trávnik má väčšiu šancu zakvitnúť. Mestská časť pritom vychádza aj z vlaňajšej ankety, v rámci ktorej sa až 74 percent respondentov priklonilo k šetrnejšej kosbe.        

Na základe podnetov boli vytypované viaceré plochy vo všetkých častiach Petržalky. Na rozdiel od minulého roka budú zároveň označené informačnými tabuľkami, aby okoloidúci vedeli o dôvode nekosenej plochy. „Zamerali sme sa na také plochy, v okolí ktorých je dostatok priestoru na pohodlné prechádzky na pravidelne kosených častiach,” vysvetlil Adrián Ševeček, vedúci oddelenia referátu zelene. V prvej fáze pôjde o deväť plôch, do budúcnosti nie je vylúčené ich rozšírenie.       

S prvou fázou kosenia plánuje začať mestská časť v najbližších týždňoch, hneď ako jej to umožnia poveternostné podmienky.       

Mestská časť pristúpila minulý rok k skúšobnému ponechaniu nekosených plôch v okolí niektorých drevín, ale aj na väčších trávnatých plochách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
V Poprade začala kosba verejnej zelene
Mesto Poprad začalo v utorok 9.mája 2017 s prvou kosbou trávnatých plôch v správe mesta.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
05.11.2020
Mesto zrevitalizuje okolie pamätníka obetiam extrémizmu
Hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) pripravili projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.
viac
22.12.2020
Petržalka chráni zdravé stromy bezpečnostnými väzbami
Mestská časť Bratislava-Petržalka má za cieľ zabezpečiť prevádzkovú bezpečnosť stromov v areáloch materských a základných škôl. Na 16-tich vybraných drevinách z preventívnych dôvodov pristúpilo oddelenie životného prostredia k osadeniu dynamických bezpečnostných väzieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %