Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
17.09.2022 11:40

Oravskí vodári myslia na ekológiu


Ilustračná snímka Milan Kosec


Oravská vodárenská spoločnosť spustila v jarných mesiacoch tohto roka na dolnej Orave výstavbu verejnej kanalizácie v dĺžke 30 kilometrov. Pripojiť by sa na ňu malo približne 755 rodín v obciach Žaškov a Párnica, okres Dolný Kubín. Počet obyvateľov so zlepšeným čistením odpadových vôd sa zvýši o 210


Oravská vodárenská spoločnosť spustila v jarných mesiacoch tohto roka na dolnej Orave výstavbu verejnej kanalizácie v dĺžke 30 kilometrov. Pripojiť by sa na ňu malo približne 755 rodín v obciach Žaškov a Párnica, okres Dolný Kubín. Počet obyvateľov so zlepšeným čistením odpadových vôd sa zvýši o 2100.       

"Vybudovaním kanalizácie sa zlepší životná úroveň obyvateľov a zamedzí sa znečisťovaniu podzemných a povrchových vôd," skonštatoval Ing. Jozef Revaj, generálny riaditeľ vodárenskej spoločnosti. Doplnil, že odpadové vody budú čistiť v existujúcej čistiarni odpadových vôd v Dolnom Kubíne. Výrobno-technický riaditeľ, Ing. Marcel Bakoš nás informoval, že v súčasnosti prebiehajú intenzívne stavebné práce v obidvoch obciach. Pričom doteraz položili v obci Žaškov vyše 3 200 metrov kanalizačného potrubia a takmer 100 kanalizačných prípojok k rodinným domom. Podľa slov projektovej manažérky, Ing. Zuzany Klimekovej, práce sú v plnom prúde aj v obci Párnica, kde položili doteraz vyše 2 400 m kanalizačného potrubia.        

Starosta Párnice, Ján Hančiak priblížil, že po novom by malo mať kanalizáciu 80 percent obce. Dodal, so samotným projektom sú v obci stotožnení a sú radi, že sú jeho súčasťou.       

Podľa starostu Žaškova Milana Pavlovčíka ide o projekt, ktorý Oravská vodárenská spoločnosť pripravovala od roku 2005. Dotkne sa asi 85 percent domácností v obci. "Vieme, že to bude ťažké. Že budeme mať rozbité cesty, ktoré sme horko-ťažko za desať rokov dali dohromady. Lenže kanalizácia je v 21. storočí už nevyhnutná vec," zdôraznil. Dodal, že projekt pomôže nielen obyvateľom, ale aj životnému prostrediu. V závere sledovaného obdobia je vybudovaných 37,2% dĺžky kanalizačného potrubia na celom diele „Odkanalizovanie obcí dolnej Oravy – Žaškov, Párnica, Oravská Poruba, Veličná“. Ukončenie výstavby predpokladajú koncom budúceho roka.       

Projekt je spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov vodárenskej spoločnosti. Celkové oprávnené výdavky sú 17,7 milióna eur. Nenávratný finančný príspevok predstavuje 15,9 milióna eur a vlastné zdroje spoločnosti 1,7 milióna eur.

Autor: Milan Kosec


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2018
Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd - Stredné Kysuce
Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s. Žilina v uplynulých rokoch realizovala viaceré projekty, ktoré prispeli k zvýšeniu životného prostredia v regióne, v ktorom pôsobia.
viac
03.05.2021
Z dotácie Envirofondu vybuduje Horná Potôň 1500 metrov kanalizácie
Obec Horná Potôň v okrese Dunajská Streda získala z Environmentálneho fondu 1,189 milióna eur a tak môže budovať ďalšiu vetvu kanalizácie pre domácnosti.
viac
04.10.2021
V obciach handlovskej doliny začnú s výstavbou kanalizácie
Obce handlovskej doliny v okrese Prievidza odkanalizujú. S prácami v obciach Chrenovec-Brusno, Jalovec, Ráztočno, Lipník a Veľká Čausa by malo konzorcium dodávateľov začať po projektovej príprave, dokončiť ju má do konca roka 2023.
viac
17.01.2022
Želiezovce pripravujú výstavbu kanalizácie za vyše osem miliónov eur
Želiezovská radnica pripravuje výstavbu kanalizácie, prostredníctvom ktorej sa na existujúcu sieť napoja časti Svodov a Mikula.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %