Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.12.2016 09:03

Odkaz básnika Milana Rúfusa pripomína štvordňové podujatie


Dom Milana Rúfusa.


Odkaz básnika Milana Rúfusa si pri príležitosti 88. výročia jeho narodenia v rodnej obci Závažná Poruba (okres Liptovský Mikuláš) pripomínajú štvordňovým podujatím (9. 12. - 12. 12.) s názvom Dni Milana Rúfusa.


Tradičný decembrový Štebot v rodnom hniezde s recitáciou diela Milana Rúfusa, ktorý odštartoval celé podujatie, v tomto roku doplní ďalší kultúrny a umelecký program.      

 "Program podujatia je pomerne rozsiahly. Začali sme tradičným Štebotom v rodnom hniezde, ktorý sa konal už po dvadsiaty raz. Prvýkrát sme ho uviedli pri oslave majstrovej šesťdesiatpäťky a odvtedy ho organizujeme každý rok," vysvetlil pre TASR Dušan Migaľa, zástupca starostu Závažnej Poruby a osobný priateľ Milana Rúfusa. Názov podujatia zvolili organizátori symbolicky. Stretnutia s jeho tvorbou organizovali pravidelne aj počas jeho života. "Raz nám napísal list, že mu tieto verše pripadajú ako štebot v rodnom hniezde. Hovoril: 'Štebotajte mi a ja vás budem počúvať'," doplnil.       

Sobotňajší program začal dopoludnia besedou s názvom Teologické prvky v diele Rúfusa. Popoludní v rámci celku Zimná rozprávka vystúpili hostia Soňa Jány, Dada Klementová, Juraj Sarvaš a tanečná skupina Jessy. " Dnes, v nedeľu, na Službách Božích modlitbou poďakujeme Milanovi Rúfusovi za dielo, ktoré nám tu zanechal," upozornil Migaľa s tým, že v pondelok (12. 12.) končí program umeleckým slovom, tancom a kapustnicou v programe s názvom Ako u Rúfusov.

Milan Rúfus, majster veršov, pravdivého slova a ľudskosti, autor vyše 30 kníh, viacnásobný kandidát na Nobelovu cenu za literatúru a držiteľ vysokého štátneho vyznamenania Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR, sa narodil 10. decembra 1928 v Závažnej Porube a zomrel 11. januára 2009 v Bratislave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2018
Dvojdňové podujatie na Orave pripomenie život a dielo M. Kukučína
Život a dielo zakladateľa modernej slovenskej prózy Martina Kukučína pripomenie slávnostné dvojdňové podujatie s názvom Dni Martina Kukučína, ktoré sa uskutoční 18. a 20. mája v Dolnom Kubíne a v oravskej obci Jasenová.
viac
21.09.2020
Bratislavské Hanusove dni sa budú venovať téme koreňov slovenskej identity
Po jarnej on-line verzii Bratislavských Hanusových dní (BHD) sa podujatie venujúce sa vzťahu kresťanskej a sekulárnej kultúry uskutoční na prelome septembra a októbra (25. 9. - 2. 10.).
viac
02.07.2022
Združenie miest a obcí Liptova sa stretlo v Závažnej Porube
V priestoroch Chaty Opalisko zástupcov samospráv z okresu Liptovský Mikuláš privítal starosta Závažnej Poruby Pavel Beťko. Vo štvrtok 30. júna 2022 rokovanie Združenia miest a obcí Liptova viedol jeho podpredseda a starosta obce Podtureň Marián Vojtík.
viac
03.04.2023
Novým podujatím kultúrneho leta budú Hlohovské organové dni
Do mapy festivalov organovej hudby sa tento rok vpíše nové podujatie Hlohovské organové dni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %