Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.04.2022 04:15

Obnova kaštieľa vrcholí, nedávno tam pribudli nové schodiská


Kaštieľ nad Žarnovicou. Snímka zdroj: (Mesto Žarnovica).


Historický kaštieľ nad mestom Žarnovica je v súčasnosti jedinou lokalitou Pohronskej hradnej cesty, ktorá je verejnosti neprístupná. Na zmene tohto statusu sa však intenzívne pracuje.


K cieľu výrazne dopomohla i nedávno ukončená III. etapa obnovy kaštieľa, pozostávajúca z vybudovania replík historických schodísk v jeho interiéri.

Kaštieľ získalo do vlastníctva mesto Žarnovica v roku 2016. Dovtedy bol dlhodobo zanedbaný a mesto sa rozhodlo postupne investovať do jeho obnovy. "Od jeho získania sme tam už preinvestovali vyše 540 000 eur. V prvých dvoch etapách sa nám podarilo opraviť a doplniť poškodené omietky, doplniť štukovú výzdobu, zrealizovať náter fasády, osadiť nové okenné výplne. Okrem toho bol vytvorený nový otvor na vchodové dvere, boli vybudované inžinierske siete s prípojkami na plyn, vodu, kanalizáciu a opravili sme i časť oporných múrov," vymenoval primátor mesta Kamil Danko.

"Obnovu financujeme z externých zdrojov, ale i z vlastného rozpočtu. Do budúcna tam plánujeme umiestniť stálu historickú expozíciu, ktorá návštevníkom priblíži dejiny mesta a okolia, reprezentačné a obradné priestory, knižnicu. V exteriéri by mohla byť aj štýlová kaviareň," uviedol ďalej primátor. Vďaka výstavbe schodísk na ktoré mesto vyčlenilo zo svojho rozpočtu vyše 10 454 eur, budú môcť postupne pristúpiť aj k rekonštrukcii vnútorných priestorov.

Okrem mesta sa na projekte finančne podieľalo i Ministerstvo kultúry SR sumou 18 000 eur a Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá naň cez členský príspevok v Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región GRON vyčlenila 25 000 eur.

"Kaštieľ v Žarnovici je jedným z dvoch kaštieľov, ktoré sú zaradené do Pohronskej hradnej cesty, pričom druhým je biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom. Tam bol v roku 2020 tiež realizovaný projekt podporený Rozvojovou agentúrou BBSK," uviedol v tejto súvislosti koordinátor rozvoja pre OOCR Región GRON Jozef Gulai.

Kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, vznikol na prelome 15. a 16. storočia. Postavený bol pravdepodobne na staršom základe opevneného hradu. Jeho história úzko súvisí s neďalekým hradom Revište, ktorý vlastnil rod Dóciovcov. Tí dali vybudovať i samotný kaštieľ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V regióne Gron pribudla nová turistická trasa, ktorá spája dve mestá
Približne po roku práce sa podarilo Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región Gron do úspešného konca zavŕšiť projekt novej turistickej trasy, ktorá spája mestá Nová Baňa a Žarnovica.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
20.02.2021
Hrad Šášov zažil v roku 2020 rekordnú sezónu
Zrúcaninu hradu Šášov navštívilo v roku 2020 rekordné množstvo turistov, povedal to predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič. Pri obnove hradu si pochvaľuje najmä štátny projekt zapojenia nezamestnaných, ktorý je však aktuálne v ohrození.
viac
11.08.2023
Na kaštieľ treba ešte 1,24 mil. eur, pomôcť môžu len externé zdroje
Dokončenie kaštieľa v Žarnovici závisí od získania grantov či dotácií z externých zdrojov. Do jeho obnovy sa doteraz investovalo už približne 800 000 eur, no na jeho dokončenie treba ešte asi 1,24 milióna eur. Uviedla to primátorka mesta Alena Kazimírová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %