Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
09.10.2020 11:35

V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta


Snímka zdroj: (Región GRON).


V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.


Informovala o tom Zuzana Jóbová, špecialistka destinačného marketingu Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

„Už pri vzniku náučného chodníka Zvonička sme uvažovali o spestrení lokalít flórou, ktorá nie je v našej krajine bežne viditeľná. Preto vznikol projekt, ktorý by mal zaujať verejnosť a pritiahnuť návštevníkov do mesta. Vďaka informačným prvkom napĺňa tiež náučný charakter pre deti, mládež a širokú verejnosť,“ priblížil Víťazoslav Chrappa, konateľ mestských lesov, ktoré stáli za myšlienkou projektu.

Záhradný les tvoria z väčšej časti domáce dreviny, ako borovica lesná či dub cerový. Z cudzokrajných drevín je výnimočným najmä vzácny céder z Himalájí alebo ľaliovník tulipánokvetý zo Severnej Ameriky. Návštevníci však môžu obdivovať aj posvätné čínske gingko či mohutnosť sekvojovca mamutieho.

Nová turistická atrakcia sa nachádza v blízkosti chodníka prepájajúceho turistické lokality Zvonička a Kohútovo, pri vypracovaní projektovej dokumentácie sa na nej podieľali aj odborníci z Arboréta v Tesárskych Mlyňanoch. „Sme radi, že sa nám podarilo podporiť tento projekt, ktorý zaujímavo dopĺňa ponuku trávenia voľného času v Novej Bani,“ povedala Žofia Buganová, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron, ktorá vznik Záhradného lesa finančne podporila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V regióne Gron pribudla nová turistická trasa, ktorá spája dve mestá
Približne po roku práce sa podarilo Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región Gron do úspešného konca zavŕšiť projekt novej turistickej trasy, ktorá spája mestá Nová Baňa a Žarnovica.
viac
27.04.2019
Otvorenie banského náučného chodníka prilákalo stovky turistov
Najvýznamnejšie bansko-technické a historické pamiatky súvisiace s ťažbou drahých kovov približuje nový náučný chodník s názvom Po stopách baníckej slávy. Slávnostné otvorenie prilákalo v piatok stovky malých aj veľkých turistov, ktorí sa vybrali po trase spoznávať dávnu banícku históriu mesta.
viac
18.06.2020
Na náučnom chodníku M. Esterházyho je minerálny prameň aj štôlňa
Približne päť kilometrov dlhý náučný chodník Mikuláša Esterházyho otvorili v stredu (17. 6.) v obci Detvianska Huta v okrese Detva.
viac
21.07.2020
Na tajch Klinger sa vracia plaváreň ako kedysi
Na jednom z najvyhľadávanejších banskoštiavnických tajchov Klinger vzniká historická plaváreň ako kedysi. Tzv. plaváreň s dreveným mólom bola na tajchu vybudovaná ešte v polovici 19. storočia, funkčná bola až do 70. rokov 20. storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %