Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.02.2023 10:35

Obecné priestory budú vďaka dotácii vykurovať teplom zo zeme


Ilustračná snímka: (tasr).


V obci Fiľakovské Kováče budú viaceré obecné priestory vykurovať s pomocou tepla zo zeme. Na tento účel získala obec v okrese Lučenec dotáciu vo výške viac ako 135 000 eur. Uviedol to starosta obce Michal Muránsky.


Ako priblížil starosta, projekt, s ktorým sa zapojili do výzvy Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry zameranej na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, pomôže samospráve nahradiť zastaralý systém vykurovania v niektorých obecných priestoroch. Namiesto plynových gamatiek budú po novom za pomoci tepelných čerpadiel využívať teplo zo zeme.

"Bude to päť 90-metrových vrtov. Malo by to priniesť prakticky nulovú spotrebu plynu na obecnom úrade, v kultúrnom dome a kancelárii terénnej sociálnej práce," dodal Muránsky.

Obec začala na projekte pracovať ešte pred začiatkom súčasnej energetickej krízy. Napájanie čerpadiel elektrinou tak môže byť podľa starostu aktuálne jeho nevýhodou. "Rátame so zvýšením nákladov na elektrickú energiu, v konečnom dôsledku by však mala prísť úspora," skonštatoval Muránsky. Ako dodal, v budúcnosti by projekt mohli rozšíriť o fotovoltické panely, vďaka čomu by čerpadlá mali vlastný zdroj energie.

Na obnovu vykurovania obecných priestorov s využitím obnoviteľných zdrojov energie získala samospráva dotáciu vo výške viac ako 135 000 eur, celkovo odhaduje, že sa v rámci projektu preinvestuje vyše 150 000 eur. V súčasnosti obec čaká na vysúťaženie dodávateľa, realizáciu projektu chce stihnúť do ďalšej vykurovacej sezóny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Príspevok na zateplenie rodinného domu sa zvýši
Na zateplenie rodinného domu bude po novom možné získať vyšší príspevok od štátu ako vlani. Vyplýva to z novely zákona o energetickej hospodárnosti budov z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú 9. mája 2017 definitívne schválil parlament.
viac
24.05.2017
Projekt vykurovania Trebišova biomasou zaujal Európsku komisiu
Rekonštrukcia centrálneho systému vykurovania v Trebišove s využitím obnoviteľných zdrojov sa stala finalistom celoeurópskej súťaže energetických projektov, ktorú každoročne vyhlasuje Európska komisia.
viac
25.05.2017
Veľký Meder kúri termálnou vodou z vrtu
Centrum pre využívanie geotermálnej energie dnes (25. 5.) slávnostne otvorili vo Veľkom Mederi, ktorý je od októbra 2016 štvrtým mestom na Slovensku využívajúcim ekologický systém verejného vykurovania termálnou vodou.
viac
05.03.2021
ZMOS sa sústredil na energetiku
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na energetiku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %