Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.05.2017 10:14

Veľký Meder kúri termálnou vodou z vrtu


Ilustračná snímka: (int).


Centrum pre využívanie geotermálnej energie dnes (25. 5.) slávnostne otvorili vo Veľkom Mederi, ktorý je od októbra 2016 štvrtým mestom na Slovensku využívajúcim ekologický systém verejného vykurovania termálnou vodou.


Vrt s hĺbkou 2450 metrov a teplotou vody 93 stupňov Celzia v súčasnosti vykuruje 1300 bytov, školu, škôlku a kultúrne stredisko. Na slávnostnom uvedení centra do prevádzky sa zúčastnil minister životného prostredia László Sólymos, primátor mesta Samuel Lojkovič a slovinská veľvyslankyňa na Slovensku Bernarda Gradišnik.      

"Ako ministra životného prostredia ma nesmierne teší, keď vidím dielo, ktoré v sebe spája využitie prirodzenej energie prírody na vykurovanie a ktoré zároveň nezaťažuje naše okolie ani životné prostredie. Keď k tomu ešte pripočítame energetickú výhodnosť, vidíme unikátne dielo, ktoré môžu od dnešného dňa Veľkému Mederu závidieť ďalšie mestá na Slovensku," uviedol Sólymos.      

Pripomenul, že Slovensko dostatočne nevyužíva svoje prírodné bohatstvo moderným a ekologickým spôsobom. "Pokiaľ sa budeme všetci držať princípu, že rozvoj musí kráčať ruka v ruke s citlivým využívaním prírodných zdrojov, budeme mať postarané nielen o živobytie na dlhé roky, ale ostane nám aj pekné prostredie a kus prírody zanecháme aj ďalším generáciám, povedal minister. Dodal, že Slovensko je bohaté aj na množstvo schopných odborníkov, ktorí rozumejú prírode, jej múdremu spravovaniu a ochrane.      

Primátor Samuel Lojkovič zdôraznil odvahu mestského zastupiteľstva vziať si úver vo výške 3,7 milióna eur a pochopenie obyvateľov, ktorí súhlasili s projektom v zastavanej časti mesta. Vrtné práce pritom trvali 35 dní, pričom prebiehali 24 hodín denne. "K tejto investícii malo kladný vzťah 99 percent obyvateľov. Pevne verím, že sa nám vráti nie o 15, ale ako ukazujú čísla, už o desať rokov," vyhlásil Lojkovič. Za najdôležitejšie považuje, že projekt neznečisťuje životné prostredie, šetrí plyn a elektrinu. "Správame sa k Zemi tak, ako sa patrí, aby sme ju mohli odovzdať ďalšej generácii," uzavrel primátor Veľkého Medera.      

Mesto začalo prípravné práce na projekte vo februári 2016, vrtné práce ukončili slovinskí odborníci v máji 2016. Neskôr pribudla nová výmenníková stanica a prepojenie kotolní na sídliskách M. Corvina a Komárňanská. Vykurovanie termálnou vodou mesto spustilo 6. októbra 2016. V roku 2018 naň plánuje pripojiť aj mestské úrady a ďalšie školy. V budúcnosti by geotermálna energia mala vykurovať celé mesto.  Cenu tepla Veľký Meder nezvýšil, naopak, približne po desiatich rokoch ju plánuje znížiť.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
31.01.2019
Mladí sa často nemajú s kým poradiť – zmeniť by to mohol KONEKT
Na konci januára otvorilo brány nové centrum pre mladých vo Zvolene. Mladí ľudia do 29 rokov tu nájdu informácie ohľadom vzdelávania, pracovného uplatnenia, dobrovoľníctva či štúdia v zahraničí, ale zájsť sem môžu, aj keď ich zaujíma kultúrne dianie či jednoducho potrebujú poradiť.
viac
07.02.2022
Začali sa práce na geotermálnom vrte, náklady presiahnu tri milióny eur
V podtatranskom meste Kežmarok začali práce na geotermálnom vrte, investičné náklady na projekt podľa predpokladov presiahnu tri milióny eur. Vrt na sídlisku Juh za základnou školou a bytovkou na Levočskej ulici bude slúžiť na výrobu tepla pre kežmarské domácnosti.
viac
29.01.2024
Od nového roka vykuruje 80 percent domácností spoločnosť v rukách mesta
Tepelná sústava a výroba tepla pre domácnosti a podnikateľské subjekty sa po 20 rokoch vrátila do správy mesta Brezno. Spoločnosť BREZNO ENERGIA, ktorú samospráva založila a je stopercentne v jej rukách, vykuruje od nového roka 80 percent domácností v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %