Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
02.11.2022 07:45

Obec môže za spaľovanie odpadu uložiť pokutu do 1500 eur


Ilustračná snímka.


Pri súčasnej energetickej kríze sa môžu niektorí ľudia uchýliť k spaľovaniu odpadu vo svojich vykurovacích zariadeniach. Zákon o odpadoch to zakazuje.


Obec môže za spaľovanie odpadu uložiť pokutu do 1500 eur. Na sociálnej sieti to uviedla Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR, ktorá eviduje množstvo takýchto podnetov.

"Hoci sa spaľovanie môže zdať ako pohodlné a lacné riešenie, ako sa zbaviť odpadu a popritom si aj zakúriť, pre naše zdravie a životné prostredie to predstavuje veľký problém," skonštatovala linka. Dodala, že spaľovanie odpadu doma je pre nízku teplotu a obmedzený prísun kyslíka veľmi neefektívne.

Takýmto spaľovaním sa priamo do atmosféry dostávajú nebezpečné látky ako prachové častice, oxid uhoľnatý, skleníkové plyny - oxid uhličitý, metán, oxid dusný či dioxíny. "Z tohto dôvodu je spaľovanie odpadu možné len v prevádzkach, ktoré na túto činnosť disponujú príslušným povolením. Dlhodobý pobyt v znečistenom ovzduší je príčinou mnohých ochorení dýchacieho systému, kardiovaskulárnych ochorení či kognitívnych porúch," priblížila Zelená linka.

Minulé roky v jesennom a zimnom období evidovala zvýšené množstvo podnetov, týkajúcich sa znečisťovania ovzdušia spaľovaním odpadu. U niekoľkých podnetov evidujú aj spaľovanie PET fliaš či plechoviek.

"V prípade, že by niekto vo vašom okolí spaľoval odpad, neváhajte sa obrátiť či už na nás, alebo na príslušného zástupcu obce," vyzvala linka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
10.10.2016
Čím viac turistov, tým horšie pre obec
„Ekonomika nakladania s odpadmi, vrátane ich triedenia, je pre nás ťažiskovou,“ hovorí starosta Donovál Miroslav Daňo.
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %