Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.06.2018 05:07

Obec je hrdá na svojho rodáka, literárneho kritika Alexandra Matušku


Alexander Matuška - ilustračný výrez (O duchovnom kolaborantstve)


Rodákom, na ktorého obec Vlkanová dodnes spomína, je Alexander Matuška, významná osobnosť literárnej kritiky, vedy, histórie a publicistiky. Narodil sa tam v roku 1910, zomrel v Bratislave v roku 1975.


Prozaik a publicista Ladislav Ťažký o ňom hovoril ako o zvláštnej, zložitej a rozporuplnej osobnosti, ale zároveň citlivej duši. "Jeho súdy v literatúre patrili k tým, proti ktorým bolo zbytočné sa odvolať. Bol to kritik imperátor, ale spravodlivý a nebojácny."       

Informácie o ňom z viacerých zdrojov sústredila a spracovala poslankyňa Obecného zastupiteľstva vo Vlkanovej, učiteľka Tatiana Čellárová. Sú obsiahnuté aj v prvej knihe o obci, ktorá vyšla vlani.       

"V roku 1922 sa jeho rodičia presťahovali do Banskej Bystrice, kde kúpili dom na Komenského ulici č. 15. Dnes je na ňom pamätná tabuľa. Počas štúdia chodieval domov okolo povestnej banskobystrickej sedrie a väznice. Neraz sa musel na chodníku vyhnúť skupine žandárov, keď viedli do väznice nejakého odsúdenca. Iste mu vtedy na um neprišlo, že raz sa dostane za jej hrubé múry a cez zamrežované okno dovidí na rodičovský dom," uvádza Čellárová.       

Matuška sa do väzenia dostal za prípravu a priebeh Slovenského národného povstania. Gestapo ho zatklo a uväznilo v roku 1944 po jeho potlačení.       

V rokoch 1968-1971 bol poslancom Slovenskej národnej rady a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky. V roku 1969 mu udelili titul národný umelec.       

Do literárneho života vstúpil ako pražský vysokoškolák článkom Hra na fujaru a pokrok. Bol poslucháčom českého literárneho kritika F. X. Šaldu. Zaujímali ho štúrovskí romantickí básnici, ale i Vajanský, Hviezdoslav, básnici slovenskej literárnej moderny Janko Jesenský a Ivan Krasko, slovenskí kritickí realisti Timrava, Jégé a ruskí klasici. Venoval sa dielu českého spisovateľa Karla Čapka a monograficky ho spracoval ako i tvorbu Rudolfa Jašíka a Jozefa Cígera-Hronského.       

Podľa Čellárovej a jej informácií na webe obce, Matuška celoživotne naznášal slovenskú lenivosť, ktorá "uspávala do samoľúbosti, to falošné krčmové gesto, keď druh druha potľapkáva po pleci takmer ako prejav spoluúčasti na čine".      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Alexander Ernst: Postavenie hlavného kontrolóra závisí od jeho osobnosti
Pravidlá kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra mesta Prešov by mohli slúžiť aj ako manuál pre kontrolnú činnosť v iných samosprávach.
viac
11.05.2016
Ministerstvo a mestá podporujú princíp ,,jedna obec – jedna OZV“
Zákon o odpadoch postupne vchádza do svojej druhej fázy. Zmluvy o budúcich zmluvách s obcami sú podpísané a trh sa tým rozdelil medzi viaceré OZV.
viac
03.06.2016
V Lieskovci budú objavovať chute tradičných jedál Podpoľania
Podpora vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov je cieľom súťaže Tradičná chuť Podpoľania, ktorá sa uskutoční v sobotu, 4. júna v Lieskovci v okrese Zvolen.
viac
11.03.2019
Predmier: Najznámejším rodákom je J. I. Bajza, obec opravuje jeho rodný dom
Obec Predmier v okrese Bytča patrí medzi najstaršie osídlené lokality v oblasti severozápadného Slovenska, v roku 2018 oslávila 825. výročie prvej písomnej zmienky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %