Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.06.2016 02:42

V Lieskovci budú objavovať chute tradičných jedál Podpoľania


Ilustračná snímka: (tradicnachut.sk).


Podpora vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov je cieľom súťaže Tradičná chuť Podpoľania, ktorá sa uskutoční v sobotu, 4. júna v Lieskovci v okrese Zvolen.


Podľa Oľgy Luptákovej, predsedníčky Občianskeho združenia (OZ) Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré je jedným z hlavných organizátorov podujatia, snahou je prinavrátiť tradičnému jedlu jeho dôstojnosť, podporiť poznávanie tradičných chutí a surovín získaných z miestnych zdrojov. "Čoraz viac ľudí chce vedieť, čo majú na tanieri a akým spôsobom sa tieto pokrmy dostávajú na náš stôl," uviedla.      

Zhotovovatelia najlepších jedál a pokrmov získajú certifikát Tradičná chuť Podpoľania, s právom ponúkať jedlá a nápoje s menom jej autora. Súťažiť môže fyzická osoba alebo skupina - najviac však dve osoby, vystupujúce pod spoločným názvom skupiny. Suroviny použité na výrobu jedál musia spĺňať hygienické a akostné predpisy.      

Súťažné jedlá posudzuje nezávislá komisia, podľa schválenej metodiky hodnotenia Vladimíra Vietorisa. Zo súťažných jedál bude organizovaná verejná ochutnávka. Súčasťou podujatia bude aj odborný seminár.      

Združenie organizuje toto podujatie už niekoľko rokov. Je tiež iniciátorom ďalšej kulinárskej akcie - Tradičná chuť Hontu a podieľalo sa aj na podujatí Jablková chuť Hontu v Ladzanoch.      

Hlavnými organizátormi sú okrem OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska aj obec Lieskovec, OZ Podpoľanie, OZ Naša Lieska a Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Zvolen.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Gurmán fest v Košiciach ponúkne množstvo dobrého jedla a zábavy
Siedmy ročník Gurmán Festu, ktorý sa od piatka do nedele uskutoční v Košiciach prinesie ponuku dobrého jedla od vystavovateľov z minulých ročníkov i nováčikov.
viac
07.09.2016
Liptovský „Švábkafest“
Liptovská plodina číslo jeden sú zemiaky, domáci ich slangovo volajú „švábka“. Podujatie v najbližší piatok 9. 9. 2016 v Liptovskom Mikuláši bude preto venované práve zemiakom.
viac
02.12.2016
"Najkrajšie mesto a obec Slovenska 2016" a "Primátor/Starosta Slovenska 2016"
Blahoželáme víťazom a ďakujeme každému, kto sa zapojil do súťaží! Ďakujeme všetkým hlasujúcim i návštevníkom portálu za všetky hlasy pre mestá a obce, podporné odkazy pre primátorov a starostov.
viac
30.05.2023
Tradičná chuť Podpoľania prinesie prípravu jedál i regionálne produkty
Súťažná príprava jedál i prezentácia miestnych produktov budú súčasťou víkendového podujatia Tradičná chuť Podpoľania v Detve. Povedal to primátor Branislav Baran s tým, že je to 10. ročník akcie a pripravujú ho na detvianskom prírodnom amfiteátri.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %