Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.01.2024 10:05

Obce na východnom Slovensku majú po zemetrasení problém s vodou


Ilustračná snímka: Voda-portal.sk


V obciach na východe Slovenska postihnutých minuloročným zemetrasením začína byť problém s vodou. Po výjazdovom rokovaní vlády v Kamenici nad Cirochou to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).


"Robili sa skúšky kvality vody a prakticky v 95 percentách týchto skúšok sa ukázalo, že sa výrazne zhoršili parametre, pokiaľ ide o kvalitu pitnej vody. Navyše, oznamujú starostovia a primátori, že dochádza aj k strate vody v studniach, čiže máme ďalší praktický problém, kde budeme musieť mestám a obciam pomôcť," uviedol Fico.         

Ako povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ak to chcú riešiť komplexne, východné Slovensko potrebuje novú nádrž. "Preto som šokovaný, že opäť predošlé vedenie rozhodnutím jedného pera rozhodlo, že napríklad Vodohospodárska výstavba, teda ten, kto na Slovensku je zodpovedný za výstavbu priehrad, musel pozastaviť dva projekty, ktoré práve toto mali riešiť," skonštatoval.         

Ak je situácia úplne havarijná, tak možnosť vidí iba v núdzovom spôsobe dodávania pitnej vody dotknutým lokalitám. Dlhodobým riešením podľa ministra je, že východné Slovensko potrebuje novú priehradu, ktorá by situáciu vedela stabilizovať.         

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra 2023 zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
Karpatská nadácia rozdelila z Nadačného fondu Getrag takmer 40 000 eur
Druhý ročník grantových programov Getrag pre ľudí a Getrag pre región, ktorý administruje košická Karpatská nadácia (KN) a je financovaný z asignácie dane z príjmu spoločnosti Getrag Ford Transmissions (GFT) Slovakia, prerozdelil 36 600 eur.
viac
01.10.2020
Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča
Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča a nepravdivým tvrdeniam, ktoré zazneli v súvislosti s haváriou na ceste II/531.
viac
14.10.2020
B. Tréger tlmočil predsedovi vlády zásadný postoj k návrhu rozpočtu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom tlmočil premiérovi postoj ZMOS k návrhu štátneho rozpočtu a rozpočtu verejnej správy na roky 2021 – 2023.
viac
29.03.2021
SIŽP prijala program prevencie pred znečistením tokov z obecných ČOV
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prijala program preventívnych opatrení, ktorými sa má zabrániť častým a opakovaným znečisteniam vodných tokov z obecných čistiarní odpadových vôd (ČOV). Informuje o tom na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %