Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.02.2024 01:05

Nové osvetlenie šetrí peniaze i prírodu, projekt vyšiel na 53-tis. eur


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Brezno


Vo vybraných častiach mesta Brezno nainštalovali takmer tri desiatky úsporných solárnych lámp. Keďže nie sú napojené na elektrickú sieť, šetria peniaze i prírodu. Nové osvetlenie zvyšuje aj bezpečnosť a kvalitu života obyvateľov.


Ako informovala breznianska samospráva, projekt v hodnote viac ako 53-tis. eur bol financovaný z nórskych grantov, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov. Realizovali ho ako jednu z aktivít akčného plánu a opatrení Brezna, ktoré sú zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy. Sieť verejného osvetlenia sa tak rozšírila o 28 energeticky úsporných solárnych svietidiel, ktoré pribudli v troch zrevitalizovaných vnútroblokoch. V lokalite ČSA - Malinovského ulica ich nainštalovali 16 a po šesť vo Štvrti Ladislava Novomeského a na Ulici 9. mája.         

Výkopové práce, osadenie stožiarov i samotnú inštaláciu solárneho systému realizoval vysúťažený dodávateľ v závere vlaňajšieho roka. Keďže použitá technológia využíva úsporné LED svietidlá s príslušnou fotovoltikou a nastaviteľnou intenzitou svetelného toku, nové osvetlenie sa radí medzi takzvané zelené a inteligentné.         

"Jednotlivé lampy majú vlastný solárny panel, ktorý v priebehu dňa absorbuje energiu zo slnka, následne ju premení na elektrickú energiu a tú potom v batériách s veľkou účinnosťou nahromadí. Len čo sa začne stmievať, svietidlo sa rozsvieti," uviedla Silvia Bubelínyová z investičného odboru magistrátu.         

Jednotlivé svetelné body nespotrebovávajú žiadnu energiu z distribučnej siete, takže dochádza nielen k finančnej úspore pre mesto, ale aj k zníženiu produkcie emisií CO2, čo je primárnym cieľom akčného plánu.         

"Opatreniami zameranými na úsporu elektrickej energie sme prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov a zároveň i k zlepšeniu svetelno-technických podmienok na osvetlenie vnútroblokov, čím sme zvýšili bezpečnosť a kvalitu života ich obyvateľov," zdôraznil na webe mesta brezniansky primátor Tomáš Abel.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2018
Nové kontajnerové stojiská majú zamknuté, legislatíva nepustí
Vlani sa breznianskej samospráve podarilo dokončiť desať uzamykateľných oplotených objektov určených na umiestnenie kontajnerov, ktoré majú zamedziť znečisťovaniu okolia asociálnymi živlami a prispieť k dôkladnejšej separácii domového odpadu. Na kľúče od nich si však obyvatelia musia ešte počkať.
viac
26.11.2018
Stromy, ktoré padli za atletickú dráhu, budú nahradené novou zeleňou
Areály škôl na Pionierskej ulici sú od polovice novembra pripravené na výstavbu dlho avizovanej atletickej dráhy. Lesy mesta Brezno z nich na základe povolenia odstránili stromoradie, ktorého zdravotný stav a koreňový systém mali ohrozovať realizáciu projektu a bezpečnosť verejnosti.
viac
17.06.2020
Výstavba nových mestských jaslí má stáť vyše 730 000 eur
Nové detské jasle vo vlastníctve mesta by mali na najväčšom breznianskom sídlisku Mazorníkovo, kde podľa aktuálnych údajov žije približne tretina všetkých detí do troch rokov, začať stavať už v najbližších mesiacoch.
viac
13.03.2021
Župa vyčlení peniaze na vznik nových zariadení pre seniorov
Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom dotácií podporí rozvoj služieb pre seniorov v kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %