Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
16.11.2022 08:25

Nová cyklolávka zjednoduší prístup obyvateľov do mesta a k štadiónu


Na snímke nová cyklolávka 15. novembra 2022 v Prešove. Snímka zdroj: (tasr).


Zjednodušiť prístup do centra Prešova pre obyvateľov z okolia Kalvárie a zároveň uľahčiť prístup na zápasy hokejovej extraligy na zimnom štadióne má nová cyklolávka.


V utorok ju zástupcovia mesta spolu so zhotoviteľom otvorili pri Prešovskej univerzite. Zároveň tu vznikol nový združený cyklochodník, ktorý prepája lávku s neďalekým cyklochodníkom Mlynský náhon.

Pôvodná lávka bola v havarijnom stave a prechod cez ňu už nebol bezpečný. Od marca 2021 bola preto uzavretá a mesto pristúpilo k jej asanácii. V letných mesiacoch tohto roka začala dodávateľská firma s výstavbou úplne novej, modernejšej lávky, ktorá slúži pre peších aj pre cyklistov.

"Verila a hlavne dúfala som, že to stihnú, lebo už sme si zvykli na to, že sú rôzne nepredpokladané okolnosti. Aj tu sa čakalo na subdodávku, keďže lávka je zhotovená z oceľovej konštrukcie a osádzala sa naraz. Je jednou z prístupových trás k zimnému štadiónu a zároveň prepája cyklochodník pri Toryse s cyklochodníkom Mlynský náhon v širšom centre mesta," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

"Stavba bola realizovaná v zmluvnom termíne 135 dní. Vzhľadom na to, že súčasťou toho boli aj povoľovacie konania, tak si myslím, že je to veľmi slušný výkon. Čo sa týka ceny diela, v zásade je dodržaná. Sú drobné odchýlky, ako je to pri týchto projektoch bežné a s tým rokujeme ešte s mestom," povedal generálny riaditeľ Eurovia SK Robert Šinály.

"Stojíme na lávke, ktorá je 38 metrov dlhá, päť a pol metra široká. Je rozdelená na cyklochodník - zelený pás, ktorý má dva a pol metra šírku. Modrý pás, dvojmetrový je pre chodcov. Jednometrový pás je vyhradený pre mobiliár, lavičky, koše a cyklostojany, ktoré ešte pribudnú. Nie sú namontované, sú ešte vo výrobe," doplnil Marek Reisinger z prešovského závodu spoločnosti Eurovia SK.

Nosná konštrukcia novej lávky je tvorená oceľovým hlavným nosníkom, navzájom prepojenými priečnikmi a oceľovým oblúkovým nosníkom s oceľovými závesmi. Lávku osvetľuje 14 LED svietidiel, ktoré zabezpečujú funkčné a iluminačné osvetlenie architektonicky zaujímavej konštrukcie.

Celková cena diela predstavuje 957 316,30 eura s DPH. Práce zrealizovala spoločnosť Eurovia SK, a.s.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2018
Nový cyklochodník povedie niekdajším mlynským náhonom
Sieť prešovských cyklociest sa rozšíri. Nový úsek povedie trasou niekdajšieho mlynského náhonu po Kúpeľnej ulici. Mesto Prešov na jeho výstavbu získalo z eurofondov viac ako 76.000 eur.
viac
17.02.2020
Moderná križovatka na ulici Obrancov mieru zlepší dopravu v Prešove
Dopravná situácia v meste Prešov sa opäť o niečo zlepšila. Po dokončení malého obchvatu (odbočka Škultétyho – ZVL), prišli na rad tri kritické križovatky.
viac
26.05.2020
Nový cyklochodník Mlynský náhon má netradičné značenie
Nový cyklochodník spájajúci centrum mesta Prešov s cyklotrasou pri Toryse, ktorého stavba je v týchto dňoch vo finálnej fáze, má netradičnú podobu.
viac
21.01.2022
Lávka na Mukačevskej ulici je po rekonštrukcii opäť prístupná
Mesto Prešov úspešne ukončilo komplexnú rekonštrukciu lávky na Mukačevskej ulici. Stavba už bola oficiálne odovzdaná do užívania. Na lávke a priľahlých chodníkoch je ešte potrebné vykonať povrchové úpravy, ktoré budú zrealizované v jarných mesiacoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %