Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.07.2018 04:00

Nový cyklochodník povedie niekdajším mlynským náhonom


Ilustračná snímka Prešov.sk


Sieť prešovských cyklociest sa rozšíri. Nový úsek povedie trasou niekdajšieho mlynského náhonu po Kúpeľnej ulici. Mesto Prešov na jeho výstavbu získalo z eurofondov viac ako 76.000 eur.


"Fakt, že sme dostali podporu na všetkých šesť projektov, ktorými rozširujeme sieť prešovských cyklociest, svedčí nielen o našom veľkom záujme podporovať cyklistov a cyklodopravu v meste, ale tiež o kvalite projektov, ktoré predkladáme," povedala prešovská primátorka Andrea Turčanová.       

Takmer polkilometrový úsek novej cyklocesty sa začne pri Základnej škole na Kúpeľnej ulici a vyústi pri atletickom štadióne Prešovskej univerzity. V rámci stavebných prác sa okrem samotnej cyklocesty urobí aj dopravné značenie a pribudne tiež doplnková cyklistická infraštruktúra – lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle.       

Celkové výdavky na projekt predstavujú 80.572,15 eura, pričom mesto z eurofondov získalo podporu vo výške 76.543,54 eura. S realizáciou stavby sa začne po ukončení verejného obstarávania na jeseň tohto roka. Stavebné práce by mali byť následne ukončené do šiestich mesiacov.       

"Nová cyklocesta bude nadväzovať na už existujúcu infraštruktúru cyklociest a stane sa súčasťou spojnice medzi najväčšími prešovskými  sídliskami. Zvýši tiež možnosti bezpečného cestovania do školy či za pracovnými povinnosťami, ale tiež podiel nemotorovej dopravy a umožní aj obyvateľom okolitých obcí dochádzanie do Prešova," doplnil tlačový referent mesta Milan Grejták.       

V minulom roku bola podľa jeho slov daná do užívania cyklocesta na Bajkalskej ulici dlhá 484 metrov. Celkové náklady na tento projekt predstavovali 148.352,67 eura. Jej dobudovaním cyklisti dostali možnosť súvislého presunu od mestskej haly až do Veľkého Šariša.       

Sieť cyklociest v Prešove sa v tomto roku rozširuje aj o ďalšie úseky. "Stavebné práce aktuálne prebiehajú na výstavbe cyklociest na Masarykovej i Sekčovskej ulici. Realizuje sa aj 6,5-kilometrová cyklocesta na Sigord, ktorá je najdlhšou cyklocestou budovanou prešovskou samosprávou v ostatných troch rokoch," dodal Grejták.       

Medzi podporenými projektmi je aj cyklocesta v úseku Mestská hala - Wilec hôrka, ktorou mesto Prešov dokončí realizáciu svojich úsekov medzinárodnej cyklocesty Eurovelo prechádzajúcej jeho územím. Tento projekt je v štádiu kontroly a s jeho realizáciou sa tiež začne v tomto roku. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
28.01.2018
Úspešný projekt ďalšieho cyklochodníka na Sekčove
Mesto Prešov získalo ďalšiu dotáciu. Nenávratný príspevok z operačného programu Integrovaný regionálny operačný program (IROP) tentoraz podporí vybudovanie ďalšieho cyklochodníka na Sekčove.
viac
26.05.2020
Nový cyklochodník Mlynský náhon má netradičné značenie
Nový cyklochodník spájajúci centrum mesta Prešov s cyklotrasou pri Toryse, ktorého stavba je v týchto dňoch vo finálnej fáze, má netradičnú podobu.
viac
16.11.2022
Nová cyklolávka zjednoduší prístup obyvateľov do mesta a k štadiónu
Zjednodušiť prístup do centra Prešova pre obyvateľov z okolia Kalvárie a zároveň uľahčiť prístup na zápasy hokejovej extraligy na zimnom štadióne má nová cyklolávka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %