Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
01.12.2021 01:25

Nitra po piatich mesiacoch ukončila rekonštrukciu Kráľovskej cesty


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Nitra ukončilo rekonštrukciu Kráľovskej cesty, ktorá vedie pamiatkovou rezerváciou na hradnom kopci. Celkové náklady na obnovu viac ako 170 metrov dlhého dláždeného úseku dosiahli sumu 240 000 eur.


Obnova Kráľovskej cesty sa začala ešte v júli. Počas prác došlo k odhaleniu pôvodnej historickej dlažby v jej hornej časti. "Išlo o úsek dlhý približne 50 metrov na mieste, kde sa cesta napájala na Námestie Jána Pavla II. Pôvodnú dlažbu odhalila sonda aj v miestach smerom k múru Veľprepoštského paláca. Dlažba bola zmonitorovaná archeológmi a odovzdaná Krajskému pamiatkovému úradu. To bol hlavný dôvod, pre ktorý rekonštrukcia trvala dlhšie, ako sa predpokladalo," informovala radnica.

Obnova v chránenej pamiatkovej rezervácii musela byť vykonaná tak, aby zostal zachovaný pôvodný charakter Kráľovskej cesty, ktorá bola dláždená andezitovými kockami. Stavebná firma musela pôvodný povrch odstrániť a každý použiteľný kus dlažby opätovne umiestniť na jeho miesto. "Zvyšok bol doplnený novou dlažbou, ktorú schválil Krajský pamiatkový úrad. Súčasťou prác bolo aj vybudovanie troch nových dažďových vpustí a umiestnenie desiatich pouličných LED svietidiel," pripomenul magistrát.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú
Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.
viac
10.02.2020
Mesto Trenčín zrekonštruuje za pol milióna eur cestu k južnému opevneniu hradu
Mesto Trenčín v rámci medzinárodného projektu Trenčín, Bučovice, chránime európske tradície (TreBuChET) zrekonštruuje z eurofondov za viac ako 500.000 eur prístupovú cestu k južnému opevneniu Trenčianskeho hradu, chodník okolo Čerešňového sadu a osadí nový mobiliár.
viac
21.02.2022
OOCR Šariš Bardejov obnovila altánok i stanovištia v rekreačnej oblasti
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov obnovila v rekreačno-turistickej oblasti zvanej Komínek Mihaľov v Bardejove drevený altánok s ohniskom. Opravili sa aj poškodené drevené prvky stanovíšť kyslíkovej cesty.
viac
25.07.2023
Cestu medzi Hromošom a Ľubotínom zrekonštruujú za 1,9 milióna eur
V utorok začínajú cestári s obnovou cesty prvej triedy medzi obcami Hromoš a Ľubotín v okrese Stará Ľubovňa, treba tam rátať s dopravnými obmedzeniami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %