Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.09.2018 07:35

Niektoré zákony v Slov-Lexe budú aj v jazykoch menšín


Ilustračná snímka Slov-Lex


Niektoré zákony, aj ten základný - Ústava SR, budú čoskoro na portáli www.slov-lex.sk aj v jazyku národnostných menšín. Okrem ústavy pôjde napríklad o zákony týkajúce sa problematiky menšín. Zverejnené budú v maďarskom, rómskom, českom, rusínskom a nemeckom jazyku.


Informoval o tom minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) na sociálnej sieti. Preklady by mohli byť zverejnené v polovici októbra.      

"Slov-Lex - užitočná elektronická zbierka zákonov bude po novom pri niektorých zákonoch preložená do jazykov národnostných menšín," napísal s tým, že elektronická Zbierka zákonov je bezplatne dostupná a zabezpečuje nepretržitý on-line prístup k obsahu platných právnych predpisov.       

Gálova hovorkyňa Zuzana Drobová pripomína, že Ústava SR zaručuje občanom tvoriacim na Slovensku národnostné menšiny alebo etnické skupiny za podmienok ustanovených zákonom okrem iného právo rozširovať a prijímať informácie v ich materinskom jazyku a právo používať ich jazyk v úradnom styku.       

"Minister spravodlivosti Gábor Gál v rámci svojich rezortných kompetencií takýmto spôsobom reaguje na posilnenie základných práv a slobôd občanov SR, ktorí sú osobami patriacimi k národnostným menšinám a rozširuje ich možnosti dostať sa k dôležitým dokumentom-zákonom, v ich materinskom jazyku," doplnila.       

Preložené budú podľa jej slov najvýznamnejšie zákony v jednotlivých právnych oblastiach. Preklady nebudú právne záväzné. "Preklady vybraných právnych predpisov do jazyka národnostných menších budú mať len informatívny charakter, nebudú teda právne záväzné a nebudú ani súčasťou oficiálnej Zbierky zákonov SR," upozornila hovorkyňa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Modely legislatívnej ochrany menšinových práv predstaví medzinárodná konferencia
Vytvoriť platformu na diskusiu o filozofii novej legislatívy v oblasti práv národnostných menšín a prezentovať inšpiratívne modely ochrany týchto práv sú základné ciele medzinárodnej konferencie s názvom Legislatívne modely ochrany práv národnostných menšín.
viac
18.08.2020
Ministerstvo kultúry SR podporí nezávislú kultúru
Ministerstvo kultúry SR poskytne mimoriadnu podporu pre nezávislú kultúru. Podpory sa dočkajú občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie a SZČO pôsobiace v rôznych umeleckých žánroch v území, ku ktorým sa doposiaľ žiadna pomoc nedostala.
viac
11.12.2020
Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru
Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
07.11.2022
MŠVVŠ vyhlásilo výzvu na podporu výučby materinského jazyka národnostnej menšiny
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR na rok 2022 vyčlenilo účelové finančné prostriedky na financovanie rozvojových projektov zameraných na podporu výučby materinského jazyka národnostnej menšiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %