Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.09.2022 10:35

Namiesto priehrady vzniká v údolí Slatiny pri Zvolene chránené územie


Na snímke hasiči stavajú protipovodňové bariéry vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen 13. októbra 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Zásadné zmeny pre využitie údolia rieky Slatina medzi Zvolenom a Zvolenskou Slatinou priniesli dve nedávno prijaté uznesenia vlády SR.


Jedna z nich, schválená Koncepcia vodnej politiky SR, dokonca dáva stopku vodnému dielu (VD) Slatinka, ktoré štát plánoval od roku 1954. Informovala o tom Martina Paulíková zo združenia Slatinka, ktoré takmer tri desaťročia bojuje proti výstavbe tohto diela.

"Okrem toho Ministerstvom životného prostredia SR pripravený doplnok území európskeho významu dokonca namiesto priehrady do údolia umiestnilo chránené územie SKÚEV 4027 Slatina," uviedla.

Dôvodom podľa nej bola najmä skutočnosť, že vedci v údolí evidovali celkovo 17 typov biotopov európskeho a národného významu. "Predmetom ochrany v troch katastrálnych územiach Môťová, Slatinka a Zvolenská Slatina sú na výmere 21,41 hektára vlastný tok so sprievodnými brehovými porastmi, ako aj druhy európskeho významu mrena karpatská a vydra riečna. Sčasti SKÚEV Slatina zasahuje aj do mokrade národného významu Krpele, jedinej s takouto hodnotou v okrese Zvolen," priblížila Paulíková.

Ako ďalej uviedla, v súčasnej situácii klimatickej zmeny a narastania sucha aj na území Slovenska môže opäť narastať tlak na výstavbu vodného diela. Zdôraznila však, že v prvom rade by sa mal štát zamerať na obnovu a rekonštrukciu existujúcich vodných nádrží. "Vo Zvolene je napríklad vodná nádrž Môťová, ktorá je zanesená sedimentmi a používať sa nedá takmer na nič," pripomenula.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Dokončili revitalizáciu Karloveského ramena
Po rokoch príprav a siedmich týždňoch terénnych prác dnes dokončili sprietočnenie bratislavského Karloveského ramena. Dunaj tade opäť prúdi bez prekážok.
viac
21.12.2016
Mobilná aplikácia IDS BK by mala byť realitou v roku 2017
Mobilná aplikácia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) na vyhľadávanie spojov verejnej dopravy spolu s možnosťou priameho nákupu cestovných lístkov, by mala byť realitou v roku 2017.
viac
18.09.2018
Kvalitné regionálne projekty musia na peniaze čakať
Zmysluplný plán, podpora obyvateľov ani vysoký potenciál návratnosti už regionálnym projektom na financovanie nemusia stačiť. Cestu k peniazom z dotácií im môžu zahatať obmedzené kapacity štátnych úradníkov.
viac
17.08.2020
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie. Sú nimi Vlčia v Prešovskom kraji, Rysia v Trenčianskom a Roháčia v Banskobystrickom kraji. Vlastníkom takéhoto územia je súkromná osoba alebo občianske združenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %