Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.06.2016 03:57

Dokončili revitalizáciu Karloveského ramena


Ilustračná snímka: (int.).


Po rokoch príprav a siedmich týždňoch terénnych prác dnes dokončili sprietočnenie bratislavského Karloveského ramena. Dunaj tade opäť prúdi bez prekážok.


Prepojenie ramena s Dunajom a jeho sprietočnenie má pomôcť obnoviť pôvodnú faunu a flóru, rovnako má protipovodňový význam a prispieva aj k ochranne vodného zdroja Sihoť, vďaka ktorému má hlavné mesto a okolie pitnú vodu.       

"Po rokoch, keď sa z Karloveského ramena strácala voda a život, môžeme povedať, že privádzame naspäť vodu do ramena aj život do okolia. Lepšie zavodnenie územia a samotné prúdenie vody prispeje ešte k vyššej kvalite a výdatnosti vodného zdroja Sihoť," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Spoluprácu envirorezortu a jeho organizácií s ochranármi na tomto projekte označil za dobrý príklad pre budúcnosť.      

Dnešok je podľa predsedu Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) Tomáša Kušíka zavŕšením niekoľkoročných príprav. "Za uplynulé dva mesiace boli z koryta odstránené niektoré umelé prekážky a naplaveniny, ktoré vznikli negatívnymi ľudskými zásahmi v minulosti," povedal s tým, že v dôsledku toho bolo rameno v niektorých obdobiach aj úplne suché. Realizované opatrenia majú pomôcť zvýšiť prietočnosť o takmer 100 dní za rok.       

Sprietočnenie ramena pomôže obnoviť nielen pôvodnú faunu a flóru. „Zlepší sa aj vodný režim v Karloveskom ramene, migrácia a rozmnožovanie rýb a vytvoria sa tu vhodné podmienky na hniezdenie vzácnych druhov vtákov ” priblížil Kušík. Voľnejšie koryto tiež umožňuje odvádzanie vysokých vôd, zmizli tiež bariéry, na ktorých sa zachytávali sedimenty.      

Práce na revitalizácii Karloveského ramena boli rozdelené na dve časti. Prvú etapu v roku 2014 financovala Bratislavská vodárenská spoločnosť a v rámci nej vodohospodári zo SVP odstránili opevnenie na toku a zároveň prečistili krátky horný úsek ramena. V tomto roku na tieto práce nadviazalo BROZ v rámci projektu Ochrana a obnova území NATURA 2000. Od polovice apríla ochranári v celom úseku ramena odstraňovali nánosy a umelé násypy, ktoré tvorili neprirodzené bariéry. Projekt za 84 000 eur sa financoval z fondov Európskej únie, programu LIFE a rozpočtu ministerstva životného prostredia.       

Karloveské rameno s ostrov Sihoť boli v roku 2012 pre svoje prírodné hodnoty vyhlásené za chránený areál. Taktiež sú súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy a chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy patriace pod európsku sieť chránených území NATURA 2000.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
25.10.2017
Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu
Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov.
viac
09.11.2020
SVP a ŠOP chcú užšie spolupracovať
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR chcú užšie spolupracovať.
viac
02.02.2021
Pri obci Klížská Nemá uskutočňujú úpravy pre obnovu mokradí
Pri obci Klížská Nemá v okrese Komárno sa momentálne uskutočňujú terénne úpravy pre rozsiahlu obnovu mokradí. Ochranári a vodohospodári pracujú na napojení mokradí naspäť na Dunaj formou prepojovacieho ramena v dĺžke približne 170 metrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %