Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.01.2023 10:35

Na svetovom zozname Archa chutí je zatiaľ 15 slovenských potravinových produktov


Ilustračná snímka: (tasr).


Celkom 15 potravinových produktov zo Slovenska sa doteraz dostalo na medzinárodný zoznam Archa chutí, ktorý vznikol pod krídlami Slow Food s cieľom zaznamenať kvalitnú potravinársku produkciu malého rozsahu, ktorá môže v priebehu niekoľkých generácií zaniknúť.


Na zozname je aktuálne vyše 5000 produktov z viac ako 150 krajín sveta.

Ako vôbec prvý slovenský produkt bola podľa predsedu Združenia pre rozvoj vidieka Igora Pašmíka na zoznam pred asi desiatimi rokmi pridaná bryndza, ktorá sa na Slovensku vo veľkom vyrába už od druhej polovice 18. storočia, keď ju dodávala na trh bryndziareň Jána Vagača v Detve.

Medzi zaradenými potravinami sú dnes aj syr parenica, tradičný zemiakový chlieb či sušená srnčia klobása. Nachádzajú sa tam ale aj bratislavské rožky, benediktínska slivka zo Štôly, zázrivský korbáčik alebo švábovská kvasená kapusta. Zoznam dopĺňajú štrbský cesnak paličiak, salašnícka žinčica, slovenská biela hus, remeselnícka borovička, remeselný likér Horec, ovca valaška a zemiakový posúch adzymka, ktorý sa pečie na severovýchode Slovenska, ale aj v Poľsku či na Ukrajine.

Na Slovensku je podľa Pašmíka oveľa viac potravinových produktov, ktoré sa vyrábajú, alebo pestujú v malom a sú jedinečné a vo verejnosti by si zaslúžili viac pozornosti.

K takým patrí napríklad plodina s názvom slovienka. Je to strukovina podobná cíceru, ktorú dnes ešte pestuje a uchováva niekoľko žien v obci Litava v okrese Krupina. Ďalším príkladom je čelovská chrupka, jediná odroda čerešne, ktorá sa dá sušiť. Aj odroda hrozna, biela konkordia, ktorá bola v minulosti rozšírená a dodnes sa zachovala len v Sebechleboch.

Združenie pred niekoľkými rokmi vyzvalo pestovateľov a producentov, aby ohrozené regionálne jedlá a plodiny zaregistrovali ako dedičstvo chutí na ich stránke. K nim mohli zaradiť aj unikátne a dnes už takmer zabudnuté recepty.

Z Banskobystrického kraja sa na zoznam okrem už niektorých spomínaných dostali aj hontianka - originálna včelia línia z Hontu, pukanská cibuľa, vinické jablko, horehronská šunka a polhorská sušená šunka šovdra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2018
Slovensko-maďarský projekt získal z eurofondov na rozvoj turistiky 1,3 mil. eur
Po tri inštitúcie na Slovensku a v Maďarsku sa budú nasledujúce dva roky podieľať na realizácii projektu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika-Maďarsko, na ktorý získali z eurofondov dohromady viac ako 1,3 milióna eur.
viac
03.08.2018
Návraty k Siváňovcom
Medzinárodný rezbársky plenér ako ďalšia aktivita projektu Návraty k rezbárskej a kamenárskej tradícii v slovensko-poľskom pohraničí.
viac
12.12.2020
Predaj z dvora – ako legislatívne podporiť farmárov?
Predaj z dvora – ako legislatívne podporiť farmárov a odstrániť aktuálne prekážky pre rozšírenie ich produkcie?
viac
03.09.2021
Horný Šariš má prvé tri certifikované produkty
Prvú septembrovú nedeľu (5. 9.) pribudnú medzi certifikované slovenské regionálne značky prvé tri produkty s označením regionálny produkt Horný Šariš. Sú to jedľový medovicový med, prírodné mydlá s bylinkami a Dukelský beh mieru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %