Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
29.01.2024 08:05

Na poriadok v obci opäť dohliadne občianska hliadka, získala 164 805 eur


Ilustračná snímka (TASR)


Obec Šumiac získala v týchto dňoch v rámci projektu Miestne občianske a preventívne služby (MOaPS) 164.805 eur na financovanie pracovných miest občianskej hliadky. Pomôžu jej pri udržiavaní poriadku a bezpečnosti na viac ako dva roky.


Rozhodnutie o schválení žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na MOaPS zverejnila samospráva na svojej webovej stránke.         

"Sme obec pod Kráľovou hoľou, kde sa rozvíja turizmus. Máme veľa chalupárov i návštevníkov a záleží nám na tom, aby naši obyvatelia mali kvalitný život, obec bola pekná a čistá, neboli krádeže, nelegálne skládky či záškoláctvo, a návštevníci sa u nás cítili bezpečne. Projekt občianskych poriadkových hliadok máme od roku 2011, koncom novembra sa skončil. Naposledy sme mali zamestnaných štyroch ľudí, z toho troch Rómov. Žiadosť na štyri miesta sme podávali v júni, ale nedostali sme žiadnu odpoveď," konštatovala starostka Šumiaca Jarmila Gordanová ešte v závere minulého roka.         

V horehronskej obci žije okolo 1300 obyvateľov, z toho vyše 600 Rómov. Do základnej školy chodí 90 percent rómskych detí.        

"Máme Rómov, ktorých môžem pochváliť, veľa z nich pracuje. No máme aj takých občanov, ktorí robia priestupky a je im blízka kriminalita. Poriadkové služby sa nám ukázali ako veľmi dobrý projekt a som rada, že bude pokračovať. Starostkou som piaty rok a mojou prioritou je, aby Rómovia mali prácu a zvýšila sa im tak kvalita života," zdôraznila Gordanová, ktorá verí, že budú aj iné, podobné výzvy.         

Zvýšenie financií na projekt MOaPS z 50 miliónov eur na 82 miliónov eur zo zdrojov EÚ oznámil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško 29. decembra v Banskej Bystrici. Uviedol, že tak bude možné podporiť aj tých žiadateľov, ktorí splnili podmienky výzvy, ale ich žiadosti neboli schválené v prvom hodnotiacom kole. Dôvodom bol nedostatok finančných prostriedkov určených na výzvu, a preto 135 žiadostí skončilo v zásobníku projektov, napríklad aj v prípade obce Šumiac.         

"Musím uznať, že projekt miestnych občianskych hliadok je úspešný. Bolo na to vyalokovaných 50 miliónov eur. Výzva však zostala pre samosprávy otvorená ešte 3,5 mesiaca, a teda v čase, keď už žiadne finančné prostriedky neboli, o čom samosprávy nemali ako vedieť," reagoval vtedy Daško v súvislosti s predchádzajúcim vedením.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Vedenie mesta je s občianskymi hliadkami mesiac po ich zavedení spokojné
– Samospráva mesta Poprad je mesiac po zavedení občianskych hliadok s ich náplňou spokojná. Podľa viceprimátora Pavla Gašpera sa jej členovia angažujú najmä pri ochrane životného prostredia a nastoľovaní verejného poriadku v Matejovciach, mestskej časti Popradu.
viac
04.04.2017
V mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka
Od začiatku apríla 2017 začala v meste Poprad znova pôsobiť občianska hliadka. Vznikla na základe podpísanej Dohody medzi Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad a mestom Poprad,  v rámci  Národného projektu Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom VAOTP-2.
viac
14.08.2023
Do ulíc sa vrátia občianske hliadky, mesto hľadá vhodných kandidátov
Do ulíc Zvolena sa vrátia občianske hliadky, mesto v súčasnosti hľadá vhodných kandidátov na obsadenie ôsmich miest. Členovia budú pôsobiť v problémových lokalitách a dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
27.11.2023
Revúca získala na občianske hliadky vyše 330-tis eur, budú mať osem členov
Mesto Revúca získalo z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vyše 330-tis.eur na zriadenie miestnej občianskej a preventívnej služby (MOPS). Takzvané občianske hliadky budú mať osem členov a podieľať sa budú na udržiavaní verejného poriadku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %