Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.08.2023 08:25

Do ulíc sa vrátia občianske hliadky, mesto hľadá vhodných kandidátov


Snímka zdroj: (Mesto Zvolen).


Do ulíc Zvolena sa vrátia občianske hliadky, mesto v súčasnosti hľadá vhodných kandidátov na obsadenie ôsmich miest. Členovia budú pôsobiť v problémových lokalitách a dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.


Ako ďalej uviedol, formálne ich označujú ako členov miestnej občianskej a preventívnej služby. "Obyvatelia mesta ich dobre poznajú, roky sú predĺženou rukou mestskej polície. Dohliadajú na poriadok aj pri kultúrnych či športových akciách," objasnil s tým, že ich činnosť obnovia po dvojmesačnej prestávke. Na konci júna museli s členmi hliadok rozviazať spoluprácu. "Skončil sa totiž projekt, cez ktorý sa nám darilo refundovať ich mzdy. Prihlásili sme sa do ďalšej eurofondovej výzvy a verím, že sa nám podarí získať peniaze na prefinancovanie ich činnosti," spresnil zvolenský primátor Vladimír Maňka. Doplnil, že v uliciach by mali byť koncom septembra.

Celý projekt vo Zvolene postavili na výbere ľudí najmä z problémových komunít. "Členovia občianskych hliadok sú ich súčasťou a majú v nich prirodzený rešpekt. V daných oblastiach je to neraz rovnako dôležité, ako prítomnosť hliadok mestskej polície," vysvetlila vedúca odboru sociálnych vecí zvolenského mestského úradu Gabriela Andilová.

Hovorca poznamenal, že záujemcovia môžu svoje žiadosti adresovať priamo na mestský úrad. Uchádzačov, ktorí splnia podmienky, začiatkom septembra pozvú na osobný pohovor. Požiadavky stanovil Úrad vlády SR, ktorý vyhlásil výzvu. Sú to trvalý pobyt vo Zvolene, bezúhonnosť a zdravotná spôsobilosť. "Nie je dokonca potrebné ukončené stredoškolské vzdelanie, dôraz sa kladie na znalosť komunity, v ktorej budú pôsobiť a to, aby v nej boli rešpektovaní," konštatoval Svatuška.

Vo Zvolene prvýkrát zaviedli občianske hliadky v roku 2018, mali vtedy šiestich členov. S malými prestávkami tak pôsobia v uliciach mesta viac ako päť rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
V mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka
Od začiatku apríla 2017 začala v meste Poprad znova pôsobiť občianska hliadka. Vznikla na základe podpísanej Dohody medzi Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad a mestom Poprad,  v rámci  Národného projektu Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom VAOTP-2.
viac
29.10.2020
Od 1. novembra budú prímestské spoje premávať v rozšírenom prázdninovom režime
Aktuálne platné protipandemické opatrenia zapríčinili pokles počtu cestujúcich v prímestských autobusoch približne o štvrtinu. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) preto od nedele 1. novembra pristupuje k úprave cestovných poriadkov.
viac
13.12.2021
Veľká zmena cestovných poriadkov v BBSK
Od nedele 12. decembra 2021 začali platiť na prímestských autobusových linkách na území BBSK nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti.
viac
29.01.2024
Na poriadok v obci opäť dohliadne občianska hliadka, získala 164 805 eur
Obec Šumiac získala v týchto dňoch v rámci projektu Miestne občianske a preventívne služby (MOaPS) 164.805 eur na financovanie pracovných miest občianskej hliadky. Pomôžu jej pri udržiavaní poriadku a bezpečnosti na viac ako dva roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %