Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.06.2022 11:55

Na Hrad Devín sa vracajú rytieri, priblížia obdobie renesancie


Ilustračná snímka: maxresdefault


Na bratislavský Hrad Devín sa po dvoch rokoch opäť vracajú rytieri. V sobotu návštevníkov presunú do obdobia renesancie. Areál hradu bude otvorený do 18.00 h. Informuje o tom Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel Tostabur, ktoré podujatie organizuje.


Návštevníci môžu nahliadnuť do života profesionálnych žoldnierov, tzv. landsknechtov, z prvej polovice 16. storočia, ktorých budú sprevádzať nie menej bojovo naladené ženy. Tešiť sa môžu aj na Renesančný rytiersky turnaj, v ktorom podľa organizátorov budú štyria rytieri bojovať na koňoch o priazeň publika v skúškach šikovnosti i stretoch v rytierskom klaní.

Chýbať nebudú ani renesančné tance, pri ktorých sa budú chcieť urodzené dámy zapáčiť saskému vyslancovi, satirický, ale tragicky ladený príbeh z obdobia "hugenotských vojen" vo Francúzsku či recitál renesančnej hudby a poézie. Pripravená je tiež streľba z luku a kuše či vrhanie nožov v dobovej strelnici, pre najmenších návštevníkov detský kútik s rôznymi hrami.       

Organizátori zároveň pripomínajú, že na hrade Devín platí zákaz vstupu so psom s výnimkou vodiaceho psa pre zrakovo znevýhodnených.       

Rytieri by sa mali tento rok na Hrad Devín vrátiť ešte niekoľkokrát. V júli a v septembri by mali priblížiť obdobie stredoveku, "návrat" do renesancie je naplánovaný aj na august.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2019
Rytieri na Devíne prinesú na hrad obdobie uhorsko-tureckých vojen
Bratislavský hrad Devín prenesie návštevníkov opäť do čias minulých, do obdobia uhorsko-tureckých vojen. V sobotu (4. 5.) sa totiž bude konať prvé z tohtoročných podujatí Rytieri na Devíne. Chýbať nebudú šermiarsko-divadelné predstavenia, rytiersky turnaj či orientálne tance a hudobný recitál.
viac
04.05.2019
Víkendové podujatia na Devíne sa pre nepriaznivé počasie neuskutočnia
Víkendové podujatia na bratislavskom hrade Devín sa pre nepriaznivé počasie neuskutočnia. Informovala o tom Beáta Husová z Múzea mesta Bratislavy.
viac
30.05.2019
Zvolenský Deň detí plný smiechu a zábavy
Nedeľné dopoludnie bude vo Zvolene patriť deťom. Na tradičných oslavách MDD si užijú korčuľovanie, športovanie, tvorivé dielničky ale aj rozprávkový výstup na Pustý hrad.
viac
12.05.2021
Najmladších návštevníkov Oravského hradu čaká rozprávkový program
Rodiny s deťmi, ktoré sa tento víkend vyberú na Oravský hrad v Oravskom Podzámku, čaká interaktívny rozprávkový program. Pripravili ho pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava o tom informovalo na oficiálnej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %