Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
06.10.2022 03:20

Na Dukle si pripomenuli 78. výročie Karpatsko-duklianskej operácie


Na snímke účastníci protifašistického odboja kapitán vo výslužbe Vladimír Strmeň (druhý zľava), Anna Bergerová (uprostred) a poručík vo výslužbe Branislav Tvarožek (druhý sprava) počas pietnej spomienky na Dukle vo štvrtok 6. októbra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Obete druhej svetovej vojny pri príležitosti 78. výročia Karpatsko-duklianskej operácie (KDO) a Dňa hrdinov KDO si vo štvrtok pri pamätníku na Dukle uctili zástupcovia štátnej správy, samosprávy, ako aj účastníci protifašistického odboja a široká verejnosť.


"Táto operácia má obrovský význam, hlavne historický. Je to najväčšia protifašistická horská operácia počas druhej svetovej vojny. Výraznou mierou spolu so Slovenským národným povstaním (SNP) sa zapísala do dejín celej Európy. Toto miesto je pripomienkou nielen historických udalosti, ale možnosť si pripomenúť aj to, čo sa deje na východ od nás," povedal v príhovore štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer.

"Slovo mier v dnešnej dobe je tak málo používané a keď je používané, tak iba v teoretickej rovine," doplnil prednosta Okresného úradu vo Svidníku Michal Iľkanin.

"Naši hrdinovia neváhali obetovať to najcennejšie, čo mali. Svoju mladosť, zdravie a často aj život. Pre veriaceho človeka sú láska k Bohu a láska k blížnemu dve pomyselné krídla dverí, ktoré sa nedajú otvoriť a ani zavrieť samostatne," povedal v príhovore riaditeľ Úradu ekumenickej pastoračnej služby Ozbrojených síl SR Vladimír Varga, ktorý sa spolu s prítomnými pomodlil modlitbu venovanú hrdinom KDO.

Na pietnej spomienke na Dukle sa zúčastnili i účastníci protifašistického odboja Anna Bergerová, kapitán vo výslužbe Vladimír Strmeň a poručík vo výslužbe Branislav Tvarožek.

"Mám len 94 rokov a prišiel som si uctiť všetkých spolubojovníkov, ktorí tu padli a nebolo im už dožičené, aby sa dožili týchto pekných dní, ktoré my teraz žijeme. Pri vstupe do 21. storočia sme predpokladali, že vojny už budú len na smetisku dejín a že budeme len s nechuťou na to spomínať, lebo v minulom storočí Slovensko zasiahli dve kruté vojny a náš národ krvácal. Každá vojna je zlá, lebo tam tečie krv a padajú ľudské životy," skonštatoval Strmeň.

Po pietnej spomienke na Dukle si udalosti spred 78 rokov pripomenuli aj položením vencov k soche armádneho generála Ludvíka Svobodu a pamätníku sovietskej armády vo Svidníku.

KDO bola najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiacou s územím Slovenska. Vojská Červenej armády a Prvého československého armádneho zboru počas nej narazili na tvrdý odpor nemeckých jednotiek. Útočná operácia, ktorá mala spojiť povstalecké sily SNP so sovietskymi vojskami, trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Od jednej z najzávažnejších priemyselných havárií uplynula dekáda
Pred 10 rokmi (2. 3. 2007) bola v delaboračnom sklade Vojenského opravárenského podniku (VOP) spôsobená explózia, ktorá sa navždy zapísala čiernymi písmenami do histórie nielen mesta Nováky, ale celého Slovenska.
viac
02.11.2019
Petržalský okrášľovací spolok si uctil vojakov prvej svetovej vojny
Pamiatku vojakov prvej svetovej vojny si počas Sviatku všetkých svätých prišli do Vojenského cintorína v Petržalke uctiť členovia Petržalského okrášľovacieho spolku. Ako priblížila jeho predsedníčka Iveta Plšeková, vojenský cintorín vznikol v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu.
viac
04.09.2020
Spomienka na obete holokaustu aj za účasti predsedu NR SR a predsedu vlády
Mestský Park v Seredi bude miestom pietnej spomienky pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Podujatie organizuje Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Galantským osvetovým centrom, mestom Sereď a Múzeom holokaustu v Seredi.
viac
18.11.2023
ZMOS na pietnej spomienke na obete komunistického režimu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik a prvý podpredseda ZMOS Martin Červenka sa na pozvanie Konfederácie politických väzňov Slovenska zúčastnili na pietnej spomienke na obete komunistického režimu pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %