Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.03.2017 11:29

Od jednej z najzávažnejších priemyselných havárií uplynula dekáda


Pietna spomienka sa uskutočnila vo štvrtok 2. marca 2017 v Parku Štefana Moyzesa v Novákoch.


Pred 10 rokmi (2. 3. 2007) bola v delaboračnom sklade Vojenského opravárenského podniku (VOP) spôsobená explózia, ktorá sa navždy zapísala čiernymi písmenami do histórie nielen mesta Nováky, ale celého Slovenska.


Presne 2. marca 2007 nastala v delaboračnom sklade VOP Nováky explózia výbušniny, ktorá bola určená na likvidáciu. Dva výbuchy zrovnali podnik so zemou, v jeho okolí vznikol požiar. Najsilnejšie explózie dosahovali dokonca silu zemetrasenia s momentovou magnitúdou 2,1. Tragédiu neprežilo 8 ľudí, z toho päť žien a traja muži.

Na osudný marcový deň roku 2007 spomínal aj minister obrany Peter Gajdoš, ktorý sa zúčastnil pietnej spomienky, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok 2. marca 2017 v Parku Štefana Moyzesa v Novákoch. Slová svojho príhovoru smeroval predovšetkým príbuzným obetí. „V to marcové ráno, presne pred desiatimi rokmi, vás nikto neupozornil, že vaše „ahoj, želám ti pekný deň v práci“ sú tými poslednými slovami, ktoré máte šancu svojim blízkym povedať. Nepredvídateľná hra osudu to zariadila tak, že sa viac za vami domov nevrátili. Od tragédie tu v Novákoch uplynula dekáda,“ otvorene vyslovil Gajdoš.

Pietnej spomienky v Parku Štefana Moyzesa v Novákoch sa zúčastnil i Richard Takáč, podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja: „Ubehlo už 10 rokov od veľkej tragédie, ktorá, samozrejme, najviac zasiahla rodiny obetí, ale tiež aj náš Trenčiansky samosprávny kraj ako taký. Musíme pevne veriť, že sa už nič podobné nestane.“ Udalosť zahalená do čierneho závoja je tak i naďalej výstrahou, aby bolo urobené všetko pre bezpečnosť nielen zamestnancov VOP, ale celého národa.

Na jednu z najzávažnejších priemyselných havárií v dejinách krajiny hľadal ťažko slová i primátor mesta Nováky. Spätný pohľad na tragédiu, ktorá sa udiala pred 10 rokmi, je stále rovnako desivý. „Keď nastala séria ôsmich výbuchov, pričom tri z nich boli výrazné, nikto netušil, čo sa deje. Po tom najväčšom však zostal na mieste kráter 7m hlboký, 21m široký a 34m dlhý. Výsledkom výbuchov zahynulo 8 ľudí, zdravotníci okrem toho ošetrovali viac ako 20 zranených. Z hľadiska majetkového došlo k úplnej deštrukcii objektu haly A a poškodeniu susedných budov. Dva výbuchy doslova zrovnali závod so zemou,“ informoval Daniel Daniš, primátor mesta Nováky. Explózia neúradovala iba v spomínanom meste, okná budov porozbíjala aj v 12km vzdialenej Prievidzi. Spôsobená škoda na majetku VOP a tiež na ďalšom hnuteľnom i nehnuteľnom majetku bola vyčíslená na viac než 2 milióny eur. Najväčší zásah však rozhodne mala do rodín ôsmich zamestnancov, ktorí výbuch neprežili.

 

Autor: (tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2017
Vojenská päťdesiatka a Jilemnického jarná 25-ka
V sobotu 8. apríla 2017 sa pri príležitosti 72. výročia oslobodenia mesta Trenčín uskutoční 42. ročník diaľkového pochodu s názvom Vojenská päťdesiatka. V nedeľu 9. apríla sa zas môžete zapojiť do 41. ročníka turistického pochodu Jilemnického jarná 25-ka.
viac
20.07.2017
V obci Košariská si opäť pripomenú narodenie gen. M. R. Štefánika
Jednu z najvýznamnejších slovenských osobností si v piatok 21. júla 2017 uctia v obci Košariská položením vencov pred jeho rodným domom.
viac
20.01.2020
V maďarskej obci Hejce si pripomenuli 14. výročie leteckého nešťastia
Pamiatku 42 obetí havárie slovenského vojenského lietadla si v nedeľu na kopci Borsó a v maďarskej obci Hejce uctili ministri obrany Slovenska a Maďarska Peter Gajdoš (SNS) a Tibor Benkő. Pred 14 rokmi tam došlo k tragédii, pri ktorej havarovalo lietadlo AN-24.
viac
10.08.2020
V meste si Dňom bielych ruží pripomínajú obete banských tragédií
Životy 20 baníkov a banských záchranárov si vyžiadal 10. augusta 2009 výbuch v handlovskej bani.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %