Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
21.10.2023 08:00

Na deň školy sme slávnostne otvorili dažďovú záhradu


Ilustračná snímka


Starosta s prednostom v Beluši slávnostne ukončili ďalší úspešný ekologický projekt na Základnej škole v Beluši a zúčastnili sa aktivít počas Európskeho dňa rodičov a školy.


Na deň školy dňa 18.10.2023 sme slávnostne otvorili dažďovú záhradu na Základnej škole v Beluši. Pásku prestrihol starosta obce Beluša Ján Prekop za prítomnosti prednostu obecného úradu Patrika Štrbáka a autorky návrhu záhradnej architektky Eriky Némedy. V priebehu dňa sa mohli zúčastniť vyučovania a školského klubu aj rodičia jednotlivých žiakov.

Slávnostné otvorenie dažďovej záhrady otvoril koncert žiakov Súkromnej umeleckej školy Bolešov. Realizácia ekologického projektu sa uskutočnila pod vedením učiteľa Mateja Dolníka vďaka finančnej podpore Trenčianskeho samosprávneho kraja vo výške 2.000 eur v súčinnosti s obcou Beluša. Spolupracovali na nej deviataci a členovia školského krúžku zameraného na prírodu a ekológiu.

Dažďová záhrada financovaná z krajskej schémy Zelené oči umožňuje šetriť zdroje, pretože sa rastliny zavlažujú bez vonkajšieho zásahu prostredníctvom stekajúcej dažďovej vody. Okrem zmierňovania horúčav tento rôznorodý ekosystém rastlín a živočíchov odbúrava množstvo alergénov v ovzduší. Záhradu tvoria najmä rozmanité trvalky, ktoré nevyžadujú náročnú starostlivosť a dlho vydržia.

Starosta obce Ján Prekop: „Postupne vidíme, ako sa v areáli školy objavujú nové prvky. Intenzívne sa pripravuje veľký projekt zameraný na inklúziu v hodnote 100.000 eur, ktorý by mal byť zrealizovaný do konca školského roka 2023/24. Vďaka vedeniu školy a elánu jednotlivých zamestnancov sa do vyučovania pridávajú moderné a ekologické prvky, čo si veľmi ceníme a podporujeme zo všetkých síl.“

V rovnaký deň sa v škole uskutočnil aj Európsky deň rodičov a školy, ktorý nadviazal na predcovidové roky. Počas dňa jednotliví pedagógovia v spolupráci so žiakmi prezentovali prebiehajúce projekty a vyučovacie metódy. Prvý raz mali tento rok rodičia možnosť zúčastniť sa aj činností školského klubu. Na prvom stupni sa ranného a poobedňajšieho programu zúčastnilo okolo 200 rodičov, druhý stupeň podporilo svojou prítomnosťou 48 rodičov.

Podujatie hodnotí zástupkyňa prvého stupňa Základnej školy v Beluši Lýdia Hoštáková: „Vďaka náročnej príprave sa nám podarilo rozšíriť celodenný program o aktivity školského klubu. Rodičom, ktorých záujem toto podujatie rastie, chceme ukázať, ako s deťmi pracujeme. Dvakrát do týždňa využívajú žiaci popoludní telocvičňu, chystáme pre nich divadelné predstavenie či plánujeme spolupráca s obecnou knižnicou. Spoločný čas sa snažíme obohacovať o aktivity, ktoré im pomáhajú rásť a zároveň ich bavia.“

Autor: (ts-OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2016
Na splachovanie toaliet využívajú v ZŠ v Župkove dažďovú vodu
V okolí Základnej školy (ZŠ) v Župkove bolo v poslednom období rozmiestnených niekoľko veľkoobjemných amfor. Nejde o nič iné ako zberače dažďovej vody, ktorou miestni žiaci polievajú zeleň v okolí školy.
viac
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
12.01.2019
Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania
Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.
viac
01.06.2021
Lesy SR otvárajú na Deň detí prvú Lesnú školu na Slovensku
Lesy SR otvárajú v utorok 1. júna Lesnú školu v Leviciach. Jej zriadenie je súčasťou cezhraničného projektu s maďarskými lesníkmi z Ipoly Erdö.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %