Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
14.11.2016 03:17

Na splachovanie toaliet využívajú v ZŠ v Župkove dažďovú vodu


Na snímke jedna z amfor na dažďovú vodu v okolí základnej školy v Župkove. Snímka zdroj: (tasr - Jana VODNÁKOVÁ).


V okolí Základnej školy (ZŠ) v Župkove bolo v poslednom období rozmiestnených niekoľko veľkoobjemných amfor. Nejde o nič iné ako zberače dažďovej vody, ktorou miestni žiaci polievajú zeleň v okolí školy.


Využívanie dažďovej vody na polievanie rastlín je len časťou projektu, do ktorého sa škola zapojila s cieľom aktívne reagovať na zmenené klimatické podmienky.      

Ako priblížila riaditeľka školy Iveta Tomášová, išlo o zaujímavý projekt, vďaka ktorému sa žiaci dozvedia viac o manažmente dažďových vôd. Financovaný bol z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR a škola naň získala 39 500 eur.      

Dažďovú vodu využíva miestna škola nielen na zalievanie, ale napríklad aj na splachovanie toaliet v školskej jedálni. Okrem toho na voľnej ploche medzi telocvičňou a jedálňou vybudovali jazierko, v ktorom cirkuluje voda. V okolí školy tiež vysadili 16 javorov a na vegetačnú stenu sa má zmeniť betónová plocha pri školskej jedálni.      

V rámci projektu pribudla podľa Tomášovej v škole aj moderná meteorologická stanica. S nameranými údajmi deti pracujú v rámci viacerých predmetov. Pred budovou školy vznikla dažďová záhrada, v ktorej sú vysadené vlhkomilné rastliny. Jej princíp je jednoduchý, voda zo žľabu sa nahromadí pod záhonom a vyživuje ho aj vtedy, keď je už okolie vyschnuté.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2016
Žiaci základných škôl zachránili zberom papiera približne 740 stromov
Takmer 93 ton odpadového papiera nazbierali žiaci prievidzských škôl od začiatku školského roka, v rámci 13. ročníka projektu EKOROK s Nestlé, čím symbolicky zachránili približne 740 stromov.
viac
18.01.2017
SAŽP vyhlásila ďalší ročník súťaže ProEnviro pre škôlkarov i študentov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyhlásila XII. ročník súťaže o najlepší environmentálny projekt organizovaný školou ProEnviro.
viac
21.02.2020
Olympijský odznak všestrannosti vstupuje do ďalšej fázy
Prvých 40 žiakov slovenských základných škôl vo veku 11 a 12 rokov sa môže pochváliť vlastníctvom zlatého olympijského odznaku všestrannosti, ktorý získali v pilotnom testovaní v závere minulého roka.
viac
04.06.2021
Mestskí policajti pripravili pre žiakov praktickú dopravnú školu
Mestskí policajti z Vysokých Tatier pripravili pre žiakov tatranských škôl praktickú dopravnú školu. Jej cieľom je preveriť správanie sa a reakčnosť detí na cestách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %