Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
02.02.2024 03:10

MŽP vytvorí do konca februára manuál pre krízový manažment medveďa hnedého


Snímka zdroj: obec Batizovce


Manuál, ktorý má byť hotový do konca februára, má stanoviť a zdokonaliť operačné postupy, metodiky, príručky a nástroje používané pri riadení krízových situácií na základe súčasných poznatkov a získaných skutočností.


Narastajúci problém v intravilánoch obcí a miest si vyžiadal prípravu manuálu pre krízový manažment medveďa hnedého v Slovenskej republike. Uvádza to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v súvislosti s informáciou o príprave manuálu, ktorý vo štvrtok schválila vláda.         

"Manuál bude určovať postupy pri riešení krízových situácií spojených s priamymi alebo nepriamymi rizikami pre zdravie a život ľudí pri výskyte medveďa hnedého v intraviláne miest a obcí, a to od prijatia, spracovania a evidencii hlásení, cez pracovné postupy po nahlásení výskytu medveďa hnedého v intraviláne, až po spoluprácu pri zásahoch a elimináciu problémového jedinca," vysvetlil envirorezort.         

V odôvodnení potreby manuálu poukázal na to, že výskyt medveďa hnedého sa rozšíril aj do území, kde sa v minulosti nevyskytoval a stúpa počet a rozsah škôd, ako aj počet útokov medveďa na ľudí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2021
Plán na dočerpanie eurofondov v 2021-2022
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR predstavilo nový plán krízového manažmentu a 8 pilierov zvýšeného dohľadu nad eurofondami. Podľa rezortu, je veľmi dôležité, aby rezorty a samospráva mali vytvorené zásobníky dobre pripravených projektov.
viac
31.05.2022
Ľudia na Podpoľaní pre medvede v intravilánoch obcí zvolávajú protest
Ľudia na Podpoľaní aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v intravilánoch obcí. Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Roman Malatinec pripomína, že situácia sa nerieši a obyvatelia regiónu preto budú protestovať.
viac
18.05.2023
V Očovej podľa starostu nie je problém s kontajnerovými medveďmi
V podpolianskej obci Očová vo Zvolenskom okrese nie je problém s kontajnerovými medveďmi, tvrdí to starosta Rudolf Huliak.
viac
12.03.2024
Envirorezort zverejnil Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého
MŽP SR zverejnilo vo svojom vestníku Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého, ktorý určuje postupy pri riešení nebezpečných situácií spojených s priamymi alebo nepriamymi rizikami v súvislosti s ohrozením majetku, zdravia a života ľudí pri výskyte medveďa hnedého v intraviláne miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %