Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
31.05.2022 07:45

Ľudia na Podpoľaní pre medvede v intravilánoch obcí zvolávajú protest


Ilustračná snímka: (tasr).


Ľudia na Podpoľaní aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v intravilánoch obcí. Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Roman Malatinec pripomína, že situácia sa nerieši a obyvatelia regiónu preto budú protestovať.


Podotýka, že zhromaždenie sa začína v utorok (31. 5.) o 18.00 h pred kostolom v Detve. Podľa organizátorov ním občania vyjadria obavy o vlastné životy. Zdôrazňujú, že medvede im behajú popri obydliach a ničia im majetok. "Na proteste budú predstavené kroky, ktoré volení zástupcovia občanov podniknú v nasledujúcich dňoch," priblížil.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR kolízie medzi ľuďmi a medveďmi v obciach alebo v ich blízkom okolí považuje za neprípustné. Uvádza to vo svojom stanovisku s tým, že mestám pomôže s opatreniami. Patria medzi ne napríklad zníženie množstva medveďom dostupnej potravy i dostatočné zabezpečenie odpadov. Medveďa by tak nelákali do osídlených oblastí. Podľa MŽP je to aj podpora osvetlení v obciach, ktoré sa nachádzajú v oblastiach so zvýšeným výskytom medveďa.

Doplnilo, že k napraveniu správania medveďa hnedého pomôže aj  intenzívnejšie plašenie. "Preto je potrebné aktualizovať manuál, ktorým sa riadi zásahový tím. Ten bude prehodnocovať aj podmienky, pri ktorých sa jedince medveďa hnedého vyradia z populácie," zhrnulo s tým, že pomôže aj rozšírený tím pre zásah, ktorý v týchto dňoch naberá nových členov. "Vďaka jeho posilneniu sa skráti obdobie medzi identifikovaním problémov a ich odstránením," podotýka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2022
Výskyt medveďov na Podpoľaní považuje ZMOS za mimoriadne vážnu situáciu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) považuje výskyt medveďa hnedého medzi ľudskými obydliami na Podpoľaní za mimoriadne vážnu situáciu. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák s tým, že informácie majú z prostredia dotknutých obcí.
viac
22.06.2022
Podpoľanci chcú, aby štát požiadal EÚ o výnimku na regulovaný odstrel medveďa
Kompetentné orgány by mali čo najskôr podať Európskej únii (EÚ) žiadosť o výnimku na regulovaný odstrel medveďa hnedého. Na utorkovom stretnutí v Očovej v okrese Zvolen po tom volali zástupcovia samospráv, lesníkov, poľnohospodárov a poľovníckych združení na Podpoľaní.
viac
18.05.2023
V Očovej podľa starostu nie je problém s kontajnerovými medveďmi
V podpolianskej obci Očová vo Zvolenskom okrese nie je problém s kontajnerovými medveďmi, tvrdí to starosta Rudolf Huliak.
viac
15.06.2023
Primátor žiada regulovaný odstrel medveďov, MŽP deklaruje riešenie situácie
Pre zvýšený výskyt medveďov pod Poľanou žiada primátor Detvy Branislav Baran ministra životného prostredia Milana Chrenka o povolenie na ich regulovaný odstrel. Vyplýva to z listu, ktorý primátor poslal envirorezortu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %