Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
31.08.2023 07:00

Mestskí poslanci vyhoveli protestu prokurátora vo veci poplatkov v MŠ


Ilustračná snímka: (tasr).


Prešovskí mestskí poslanci v stredu na svojom rokovaní vyhoveli protestu prokurátora. Týka sa poplatkov v materských školách (MŠ) počas letných prázdnin. Tie boli odlišné ako počas roka.


Mestské zastupiteľstvo od apríla schválilo zvýšenie príspevku počas letných prázdnin z desiatich na 20 percent z výšky príspevku uhrádzaného mimo letných prázdnin. Dôvodom mali byť vyššie náklady spojené s menším počtom žiakov, a tým finančné problémy. Desať dní v materskej škole počas letných prázdnin stálo spolu so stravou 93 eur.

"Prokurátor povedal, že zo zákona sa musí vyberať tak, ako je to v iných mestách, na celý mesiac. Čiže len čo dieťa príde do škôlky, hoci len na jeden deň počas prázdnin, musí zaplatiť poplatok za celý mesiac a suma musí byť rovnaká počas celého roka," uviedol primátor František Oľha.

Zastupiteľstvo vyhovelo protestu prokurátora a následne poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré reflektuje jeho pripomienky. "Takže nielenže sme vyhoveli, ale hneď sme zjednali aj nápravu. Ťažko povedať, či sa tomu dalo vyhnúť. Už aj v rozprave zaznelo, že je to VZN, ktoré dlhodobo v meste Prešov platilo. Podobné nariadenie - a neberte to ako výhovorku - však platí aj v iných mestách, čiže je to polemika, či áno či nie. Argumenty prokurátora jednoznačne hovorili, že pravdu má aj napriek tomu, že niektorí poslanci povedali, že pravdu nemá, čiže radšej sme vyhoveli a riadili sme sa odporúčaním prokurátora," skonštatoval Oľha.

Na otázku, či môžu rodičia detí požadovať vrátenie finančného rozdielu, odpovedal, že súdnou cestou by to mohli vymáhať. "Reálne my sme len zmenili pravidlo na základe názoru prokurátora. Stále nie je asi reálny dôkaz, pretože nedošlo k súdnemu sporu medzi mestom Prešov a prokurátorom, ktorý by bol rozhodnutý v niečí prospech," dodal Oľha.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2018
Primátorka A. Turčanová a mestskí poslanci slávnostne zložili sľub
Slávnostným zložením sľubu sa v pondelok opätovne ujala svojej funkcie primátorka Prešova Andrea Turčanová. Kandidovala za koalíciu KDH, OĽaNO a NOVA.
viac
02.09.2020
Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre MŠ a ŽŠ
Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR na svojom webovom sídle zverejnilo „Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre materské a základné školy."
viac
28.01.2021
Poslanci Prešova schválili spoplatnenie štyroch parkovísk
Spoplatnením parkovania na troch parkoviskách na uliciach Partizánska, Bayerova a Dostojevského v Prešove, na ktorých je spolu 113 miest, sa v stredu zaoberali počas online rokovania zastupiteľstva mestskí poslanci. Napokon schválili okrem toho aj spoplatnenie parkoviska na Čapajevovej ulici.
viac
12.08.2022
Mesto pokračuje v rozširovaní kapacít MŠ
Mesto Košice pokračuje v rozširovaní kapacít svojich materských škôl (MŠ) a znižovaní energetickej náročnosti budov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %