Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
21.03.2023 08:25

Mesto vykonalo prvý preventívny zásah proti liahniskám komárov


Ilustračná snímka.


Aj keď sa ešte hlavná komária sezóna nezačala, hlavné mesto SR Bratislava už má za sebou prvý preventívny zásah. Informuje o tom samospráva na sociálnej sieti.


"Prostredníctvom pravidelnému monitoringu sme vo Vajnorskom rybníku objavili aktívne larvy komárov. Rýchlo sme preto zasiahli na viac ako 38 000 m² liahnisk v okolí Vajnorského rybníka efektívnym larvicídom BTI, ktorým eliminujeme larvy komárov ešte predtým, ako sa z nich stihnú vyliahnuť dospelé jedince," spresnilo hlavné mesto.

Pripomenulo, že so stúpajúcimi teplotami očakáva aj nárast aktivity v liahniskách. "Sme však pripravení. S nadchádzajúcou hlavnou komáriou sezónou od apríla do konca septembra budeme monitoring zintenzívňovať a v prípade aktívnych liahnisk budeme v čo najkratšom čase zasahovať," uistila radnica.

Hlavné mesto používa na minimalizáciu kalamitného liahnutia komárov biologický prípravok BTI, vytvorilo tiež funkciu mestského koordinátora regulácie komárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2020
Staromestskí dobrovoľní hasiči majú konečne funkčné garáže
Staromestskí dobrovoľní hasiči budú môcť zasahovať počas celého roka. Mestská časť upravila garáže Dobrovoľného hasičského zboru obce Bratislava-Staré Mesto (DHZO) tak, aby ich hasiči mohli využívať aj v zimných mesiacoch.
viac
20.05.2021
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom
Bratislava už musela zasiahnuť proti premnoženiu komárov a vo viacerých lokalitách mesta aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Magistrát totiž v týchto dňoch zaznamenal ich zvýšený výskyt.
viac
11.11.2022
Mestská polícia spúšťa preventívny program pre žiakov i seniorov
Mestská polícia v Bratislave spúšťa preventívny program zameraný na žiakov a študentov základných a stredných škôl, ale tiež na seniorov v centrách.
viac
28.04.2023
Na zásah proti komárom v alúviu Moravy využilo mesto vrtuľník
Zabrániť premnoženiu komárov pomáha hlavnému mestu SR Bratislave aj vrtuľník. Biologický prípravok BTI, ktorý ničí larvy komárov, rozprašovala helikoptéra počas štvrtka v inundačnom území rieky Moravy, kde sa po vyliatí toku tvoria liahniská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %