Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
11.11.2022 12:35

Mestská polícia spúšťa preventívny program pre žiakov i seniorov


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestská polícia v Bratislave spúšťa preventívny program zameraný na žiakov a študentov základných a stredných škôl, ale tiež na seniorov v centrách.


Prednášky sa venujú bezpečnosti na sociálnej sieti, šikane, prevencii závislostí či podvodných praktík, ktorým čelia seniori. Informoval o tom Peter Borko, vedúci oddelenia komunikácie mestskej polície.

"Prednášky prispôsobujeme potrebám škôl a snažíme sa v nich pracovať s aktuálnym spoločenským dianím. Upravujeme ich aj podľa potreby zariadenia. Téma, jazyk a aj spôsob prednášky odráža vek, vzdelanie a schopnosti poslucháčov," priblížil Borko. Otvorení sú tiež požiadavkám škôl či senior centier o spracovanie špecifickej témy.

Prednášky sa týkajú napríklad základom bezpečnosti pri ceste do a zo školy, možným rizikám pre žiakov, dopravnej situácii či mimoškolským a voľnočasovým aktivitám. Témou je tiež bezpečnosť na cestách spojená so základmi dopravnej výchovy a zásadami pre účastníkov cestnej premávky.

Zaoberajú sa tiež bezpečím na sociálnych sieťach. Ide napríklad o ochranu súkromia a osobných údajov, vystupovanie a komunikáciu na sociálnych sieťach a ich nástrahy a riziká. Prednášky sa nevyhýbajú ani prevencii závislostí od tabakových výrobkov, alkoholu u mladistvých a maloletých či nelegálnych drog.

Prednášky tiež približujú prácu mestských policajtov, ich spoluprácu s inými záchrannými zložkami i mestský kamerový systém. Pre seniorov je pripravená téma o podvodných praktikách takzvaných šmejdov i ďalších rizikách, ochrane pred zneužitím osobných údajov, ako aj o užitočných radách.

Prednášky organizuje preventistka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Pri niektorých prednáškach spolupracuje mestská polícia s preventistami z Policajného zboru. V prípade záujmu a kapacitných možností mestskej polície sú organizované aj ukážky prác kynológov so psami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Začal sa mesiac úcty k starším a spolu s ním prichádza aj obľúbený Seniorfest
Október je mesiac úcty k starším. Hlavné mesto preto pripravilo aj tento rok obľúbený Seniorfest. Bratislavskí seniori sa ešte stále môžu prihlásiť na niektoré podujatia, ktoré sa budú konať počas celého mesiaca október.
viac
21.03.2017
Pozvánka na festival Hory a mesto 2017
Spoločnosť ASEKOL SK je už po piatykrát partnerom festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa v Bratislavskom Auparku uskutoční od 22. do 26. marca 2017.
viac
24.05.2017
Informovanosť mladej generácie je dôležitá
V pondelok sa začali Dni otvorených dverí Ústavu pamäti národa 2017, ktorých partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Počas piatich dní sa predovšetkým študenti stredných škôl oboznámia s činnosťou Ústavu pamäti národa a výsledkami práce jeho odborných zamestnancov.
viac
22.09.2018
Mestskí policajti budú ako prví na Slovensku testovať kamery na uniformách
Bratislavskej mestskej polícii zapožičala americká firma Axon 6 špeciálnych kamier na uniformy a 2 okuliare s kamerami. Tieto zariadenia budú policajti testovať po dobu troch mesiacov. Špeciálne kamery mestskej polícii odovzdal obchodný manažér firmy Axon Vitor Rodrigues a primátor Ivo Nesrovnal.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %