Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
07.03.2019 02:55

Mesto Turzovka zakúpilo lisy na PET fľaše


Lis na PET fľaše


Mesto Turzovka sa neustále snaží o zefektívnenie nakladania s komunálnym odpadom a vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu a tým prispieť k ochrane životného prostredia.


Je potešiteľné, že množstvo triedeného odpadu v našom meste v porovnaní s predchádzajúcim rokom narástlo. Vďačíme zato hlavne obyvateľom, ktorí triedia odpad správne a záleží im na prostredí v ktorom žijú.

So zvyšujúcim sa množstvom vyseparovaných zložiek odpadu súvisia však i častejšie vývozy polopodzemných kontajnerov pri bytových domoch, a to minimálne každé 2 týždne.

Pri vývozoch bolo zistené, že množstvo triedeného odpadu sa síce zväčšuje, no častokrát sa vozí iba „vzduch“. Plastové fľaše nie sú stlačené a vo svojom neporušenom stave zaberajú niekoľkonásobne viac miesta. Preto samospráva mesta Turzovka zakúpila lisy na PET fľaše v počte 3 ks. Sú to jednoduché zariadenia na rýchle a efektívne lisovanie akýchkoľvek druhov plastových fliaš a plechoviek. Znižujú objem fľaše na 20% pôvodnej veľkosti.

Postupne sa lisy budú zabudovávať na všetky stanovištia polopodzemných kontajnerov, celkovo ich bude 13 ks.

Používaním lisu sa minimalizuje odpad v kontajneroch, zníži sa frekvencia vývozov a tým sa ušetria nemalé finančné prostriedky pre mesto.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia
Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
viac
11.06.2019
Česko sa nechystá nasledovať Slovensko v zálohovaní PET fliaš
Český envirorezort rozhodol, že vláde nenavrhne zálohovať nápojové obaly, vrátane PET fliaš. Vychádzal pritom zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz ktoré vypracovalo stanovisko ohľadne zálohovania so záverom, že takýto krok sa v ČR ekonomicky nevyplatí.
viac
17.08.2019
V Trenčíne testujú lisy na PET fľaše
Vložiť, povoliť vrchnáčik, stlačiť a zatvoriť – štyri jednoduché úkony a do kontajnera sa vojde o 80 percent viac. V Trenčíne testujú lisy na plastové fľaše.
viac
25.11.2020
Triediace centrum zálohového systému PET fliaš by dalo prácu asi 150 ľuďom
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podporuje iniciatívu spracovateľa PET fliaš na vznik triediaceho centra zálohového systému v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %