Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.11.2018 02:55

Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia


Ilustračná snímka, zdroj: enwimax sro


Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.


Zálohovanie by podľa ankety TASR privítali aj spotrebitelia, ktorých presvedčili najmä pozitívne skúsenosti zo zahraničia.       

Viacerí spotrebitelia sa vyjadrili, že zavedenie zálohovania PET fliaš aj plechoviek je dobrým nápadom a "už bolo na čase". Najčastejším argumentom bolo, že ak sa to dá v zahraničí, musí sa to dať aj na Slovensku. Často tiež novinku prirovnávajú k zálohovaniu sklenených fliaš a hovoria, že by si zvykli. Iní však vidia aj problémy. "Zaberá to veľký priestor," upozornila jedna z respondentiek.       

Veverka by osobne stanovil vyšší cieľ návratnosti - 95 percent, ako je to napríklad v Nemecku, Holandsku alebo Nórsku. "Ak sa systém dobre nastaví, nemal by byť problém dosiahnuť takúto mieru," hovorí. Zálohu by zas zjednotil na 0,15 eura za obal, či už pôjde o PET fľašu alebo plechovku. Envirorezort odhaduje, že suma za zálohovanie PET fľaše by sa mala pohybovať vo výške 12 centov, pri plechovke by to malo byť desať centov.       

O rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek ministerstvo životného prostredia (MŽP) informovalo v stredu (7. 11.). Jeho šéf László Sólymos (Most-Híd) chce, aby bolo Slovensko prvou krajinou v strednej Európe, ktorá zálohovanie zavedie. Vstupné náklady na zavedenie systému by mali byť na úrovni 80 miliónov eur.       

Na Slovensku sa za jeden rok dostane do obehu približne miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť 60 percent. Ak by bola návratnosť 90-percentná, fľaše, ktoré by sa týmto spôsobom zozbierali, by dokázali naplniť napríklad bratislavské Námestie slobody do výšky 22 metrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
László Sólymos: Sme rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Zavedenie zálohovania si vyžiada vstupné investície približne 80 miliónov eur, pričom najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov.
viac
07.12.2018
Experti s rozpakmi očakávajú zálohovanie PET fliaš
Z plejády názorov odborníkov o zmysluplnosti pripravovaného zálohovania PET fliaš, ktoré minister ŽP SR László Sólymos presadzuje, najpresvedčivejším argumentom sa zdá byť nádej, že tento druh plastového odpadu už neuvidíme v parkoch a v prírode vôbec, nehovoriac o uliciach. Bude to naozaj tak?
viac
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
11.06.2019
Česko sa nechystá nasledovať Slovensko v zálohovaní PET fliaš
Český envirorezort rozhodol, že vláde nenavrhne zálohovať nápojové obaly, vrátane PET fliaš. Vychádzal pritom zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz ktoré vypracovalo stanovisko ohľadne zálohovania so záverom, že takýto krok sa v ČR ekonomicky nevyplatí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %