Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
08.02.2020 01:55

Mesto Svidník získalo financie na projekt cyklochodníka


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Svidník


Tri nové cyklotrasy a cyklomost v sútoku rieky Ondava plánuje vybudovať mesto Svidník. Na projektovú dokumentáciu získalo 28 800 eur z Ministerstva dopravy a výstavby SR. Celkový rozpočet je 30 400 eur, piatimi percentami prispeje radnica.


Celý cyklochodník má mať podľa jej slov dĺžku dva a pol kilometra, asfaltový povrch a betónový podklad. Prepojí sever, juh a západ mesta a umožní ekologické presúvanie sa cez mesto i do okolia.       

"Výstavba cyklochodníka bude prínosom pre rozvoj vnútromestskej cyklistickej dopravy, prímestskej rekreácie a cestovného ruchu. Máme v meste osvetlené dve dominanty, ktoré realizovala nezisková organizácia, a zapojili sme sa do projektu s poľskými partnermi na vytvorenie ďalších propagačných materiálov a promofilmu. Všetky tieto aspekty spolu s budovaním rekreačných trás pomáhajú rozvíjať turizmus v našom meste a regióne. Teší ma, že rokovania so Slovenským vodohospodárskym podnikom v Košiciach priniesli záujem pracovať aj na vybudovaní cyklochodníka pozdĺž rieky Ladomirka, ktorý je už teraz obľúbenou rekreačnou zónou," uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová.       

Plánovaná cyklistická komunikácia v troch trasách má spojiť voľnočasový areál mesta na Festivalovej ulici, v ktorom sa nachádza futbalové ihrisko, amfiteáter, skanzen a lesopark, s existujúcou a plánovanou zástavbou na pravom brehu Ondavy aj s vybavenosťou a podnikateľskými areálmi na Bardejovskej ulici. Súčasťou projektu bude 50 metrov dlhý cyklomost a prepojí trasu na sútoku rieky Ondavy.       

"V súčasnosti sa v našich podmienkach rozvíja turizmus a rekreácia, nastupuje však aj obdobie renesancie 'dopravnej' cyklistiky, to znamená každodenného využívania bicykla ako výhodného dopravného prostriedku. Rozvoj nemotoristickej dopravy je jednou zo základných úloh dopravnej politiky podporovanej Európskou úniou v rámci stratégie trvalo udržateľného rozvoja. Preto si od nového cyklochodníka sľubujeme väčší prínos pre životné prostredie a podporu ekologickému spôsobu života," doplnila primátorka s tým, že ambíciou, ktorej sa už teraz venujú, je spojiť mestá Svidník a Stropkov.       

Ako dodala hovorkyňa mesta Kristína Tchirová, o prostriedky na realizáciu samotného cyklochodníka a cyklomosta sa mesto bude uchádzať z externých zdrojov v ďalších výzvach.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
29.05.2017
Prorodinné projekty môžu získať peniaze od mesta
Aktívni Trnavčania majú novú možnosť získať prostriedky pre ďalšie svoje projekty. Ku grantovej schéme pre kultúru, šport i zdravie pridala radnica najnovšie dotácie pre program Prorodinne orientované mesto a na tento účel vyčlenila v rozpočte mesta sumu 5000 eur.
viac
04.09.2020
Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti
Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.
viac
01.02.2021
Svidník získal financie na strategické dokumenty týkajúce sa rozvoja mesta
Na vytvorenie strategických dokumentov, podľa ktorých sa bude mesto rozvíjať, získal Svidník takmer 330 000 eur. Ide o projekt v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %