Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.07.2016 10:40

Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur


Ilustračná snímka: (int).


Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.


 „Pripravujeme sa už dlhšie, takže už bolo schválených viacero potrebných materiálov. Je medzi nimi územná stratégia, schválený je aj územný rozvoj mesta i Rada partnerstva v rámci vyššieho územného celku a krajského mesta. Tieto dokumenty majú zabezpečiť v podstate realizáciu všetkých projektov z IROP-u,“ vysvetlil primátor Jozef Dvonč.      

Radnica má už pripravené aj konkrétne projektové zámery. Je medzi nimi budovanie viacerých cyklotrás, ktoré prepoja prakticky všetky mestské časti. Na niektoré trasy už bolo vydané stavebné povolenie, ďalšie sa pripravujú. Nový cyklochodník bude spájať mestský park s Dražovcami, ďalší bude spájať jednotlivé časti sídliska Chrenová a nová trasa prepojí aj mestské časti Kynek, Mlynárce a sídlisko Klokočina.      

Z fondov EÚ má byť financovaný aj projekt výstavby novej materskej školy na Martinskom vrchu. Jedným z projektových zámerov je tiež zriadenie kreatívneho centra v bývalých kasárňach pod Zoborom za viac ako milión eur. Orientované má byť predovšetkým na vizuálne umenie, hudbu a scénické umenie, dizajn, reklamu a marketing. „Sú už určené približné rozpočty na tieto projekty, takže my sa budeme snažiť realizovať z nich čo najviac,“ dodal Dvonč.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2016
Stavby ohrozené zosuvom bane chce mesto ochrániť pomocou gabionov
Unikátny dolomitový lom ohrozuje domy a ďalšie stavby na Fabrickej ulici v Nitre.
viac
03.02.2017
Nitru a Vráble spojí nový cyklistický chodník
Mestá Nitru a Vráble spojí nový 18-kilometrový cyklistický chodník. Prvé dve etapy jeho výstavby už majú stavebné povolenie.
viac
28.03.2017
Do konca roka by mali v Nitre pribudnúť nové úseky cyklotrás
V Nitre by do konca tohto roka mohlo pribudnúť niekoľko kilometrov nových cyklistických trás. Podľa projektovej dokumentácie dosiahnu náklady na ich výstavbu takmer štyri milióny eur.
viac
14.11.2017
Nitra hľadá zdroje na financovanie projektov Smart City
Mesto Nitra hľadá zdroje na implementáciu projektu Smart City. Vedenie mesta sa stretlo so zástupcami Európskej investičnej banky, prostredníctvom ktorej plánuje časť projektov financovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %