Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.05.2023 02:10

Mesto Prešov spúšťa kampaň „Na ceste z chudoby. (Ne)nechajme deti žobrať“


Ilustračný výrez plagátu


Kampaň „Na ceste z chudoby. (Ne)nechajme deti žobrať“ vznikla v rámci multidisciplinárnej spolupráce zastrešenej koordinátorkou ochrany detí pred násilím, ktorá pôsobí v Prešove rámci implementácie projektu Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny.


Preventívna kampaň je orientovaná zvlášť na žobranie detí.

Žobrajúci občania a zvlášť deti sa v posledných rokoch stali súčasťou života v meste Prešov, najmä počas letných mesiacov.  Napriek tomu, že mesto v minulosti prijalo viacero opatrení na všetkých úrovniach výkonu samosprávy, od monitorovacej činnosti v teréne, poskytovania sociálnych služieb cez charitné poukazy, je tento problém bohužiaľ neustále prítomný.

Preto mesto Prešov spúšťa v tomto období preventívnu kampaň vytvorenú zástupcami organizácií, ktoré sa spolupodieľajú na pomoci formou poskytovania sociálnych služieb, prevenciou a intervenciou. Vznikla v rámci multidisciplinárnej spolupráce zastrešenej koordinátorkou ochrany detí pred násilím, ktorá pôsobí v Prešove v rámci implementácie projektu Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny. 

Cieľom kampane je informovať širokú verejnosť o tom, že finančným príspevkom žobrajúcim občanom nepomáhajú, práve naopak vytvárajú priestor pre živenie tohto fenoménu a nechtiac ich takto lákajú  do mesta vo vidine „jednoduchého zárobku“. Preto je potrebné veľmi citlivo zvážiť a komunikovať možnosti pomoci, nielen smerom k verejnosti, ale aj k ľuďom, ktorí takouto formou o pomoc žiadajú.

Preventívna kampaň je orientovaná zvlášť na žobranie detí. Dôvodom zvýšeného záujmu je ochrana detí, predovšetkým ich práv, ako to dokumentuje Dohovor o právach dieťaťa. Nejde tu len o zabezpečenie najvyššieho záujmu dieťaťa, ktorý by sa dal obmedziť na jeho rozvoj (fyzický, duševný, emocionálny), ale aj o ochranu takej hodnoty, akú predstavuje detstvo samo o sebe. Toto ustanovenie predpokladá, že dieťaťu majú tieto podmienky zabezpečiť jeho zákonní zástupcovia, a ak oni nie sú toho schopní alebo to nemôžu urobiť, vtedy zodpovednosť preberajú iné organizácie, ktoré sú na tieto účely zriaďované. S takýmto prístupom k právam dieťaťa sa nezlučuje zanedbávanie školskej dochádzky a ani to, že dieťa si musí zabezpečovať prostriedky obživy alebo iné potreby viažuce sa k detstvu takým spôsobom, ako je žobranie.

Koordinácia ochrany detí pred násilím je zastrešená národným projektom[1] Podpora ochrany detí pred násilím, ktorý je implementovaný Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Projekt je zameraný na zefektívnenie systému ochrany detí pred násilím prostredníctvom podpory systémovej koordinácie subjektov participujúcich na úlohách súvisiacich s ochranou detí, a to prostredníctvom 52 koordinátorov ochrany detí pred násilím, ktorí pracujú vo všetkých regiónoch SR. Aktivity projektu sú zamerané na tvorbu a realizáciu inovatívnych systémových opatrení, ktoré zabezpečia zlepšenie prístupu ku kvalitným službám pomoci pre deti ohrozené násilím, a realizujú sa v rámci celého územia SR. Odborným garantom projektu v rámci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR je Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

Autor: Zdroj: ÚPSVaR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2017
Primátorka apeluje na začatie výstavby rýchlostnej cesty R4
V priestoroch prešovskej radnice sa včera (6.11. 2017) stretla primátorka Andrea Turčanová so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty Igorom Janckulikom, s Ladislavom Bačenkom z Národnej diaľničnej spoločnosti a poslancom NR SR Eduardom Adamčíkom.
viac
02.02.2018
Centrum Prešova má novú atrakciu - historický 3D model mesta
Bronzový 3D model, ktorý v polovici januára sprístupnili verejnosti, stvárňuje historickú podobu Prešova z 18. storočia, vrátane hradieb, vstupných brán do mesta, či už zaniknutých budov.
viac
17.10.2018
Mesto ocenilo prácu kuchárov a kuchárok školských zariadení
Pri príležitosti Svetového dňa výživy mesto Prešov v PKO – Čierny orol ocenilo v utorok (16. 10.) prácu kuchárov a kuchárok v materských a základných školách. Už 11-krát tam podľa tlačovej referentky mesta Lenky Novotnej boli lákavé a chutné jedlá. Tento ročník bol venovaný téme obilnín.
viac
12.12.2019
Poslanci schválili finančný dar 10-tis. eur pre mesto Prešov
Ružomberskí mestskí poslanci na stredajšom rokovaní schválili nenávratnú finančnú pomoc pre mesto Prešov v sume 10-tis. eur. Ide o peniaze pre obyvateľov Prešova, ktorých v piatok 6. decembra postihla tragická udalosť výbuchu plynu na Mukačevskej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %