Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.02.2021 11:10

Mesto plánuje obnovu okolia jazera Rohlík i parku na Mudrochovej


Štrkovecké jazero Rohlík, Snímka zdroj: Bratislava24


Obnova okolo jazera Rohlík, priestoru pred dúbravským domom služieb či revitalizácia parku na Mudrochovej ulici v Bratislave. Aj na týchto projektoch revitalizácie verejných priestorov pracuje mestský Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s hlavným mestom.


Pre väčšinu projektov sú spoločné obnova zelených plôch, rekonštrukcia chodníkov, zníženie bariérovosti a prispôsobenie funkcie lokálnym potrebám. TASR o tom informovala Marcela Glevická z MIB.       

Inštitút spoločne s mestom a v spolupráci so starostami bratislavských mestských častí vybral verejné priestory, ktoré zrevitalizujú. "Ako prvé v tomto roku sa rozbiehajú projekty v mestských častiach Ružinov, Dúbravka, Staré Mesto, Vrakuňa a Rača. Postupne budú pribúdať ďalšie projekty. Zámer je zlepšiť verejné priestory vo všetkých mestských častiach," uviedla Glevická.       

Aktuálne sa realizuje participatívny proces, počas ktorého sa zbierajú názory a informácie pre zadanie na obnovu okolia jazera Rohlík v Ružinove. "Okolie jazera využívajú ľudia rôznymi formami - celoročne na krátkodobú rekreáciu, aktivity s deťmi či relax, rybárčenie a prechádzky so psami. Revitalizácia bude všetky tieto funkcie zachovávať, budú pritom doplnené prvky mobiliára a komunikácie, ktoré dnes chýbajú a vedia pomôcť lepšiemu užívaniu územia, orientácii v ňom a zvýšia bezpečnosť. Úpravy budú zachovávať prírodný charakter s biodiverzitou," spresnila Glevická. 

V mestskej časti Dúbravka sa začína projekt na obnovu plochy pred dúbravským domom služieb. Je naplánovaná celková revitalizácia. Priestor má slúžiť ako verejná plocha na krátkodobý pobyt návštevníkov domu služieb a tranzit z neďalekej zastávky MHD. V Starom Meste architekti navrhujú obnovu priestoru na Odborárskom námestí. Ide o plochu so zeleňou medzi dvoma frekventovanými ulicami Krížna a Záhradnícka. Cieľom revitalizácie sú vytvorenie vhodných podmienok na rast aktuálnej a navrhovanej vegetácie, výmena povrchu komunikácií, návrh vhodného mobiliára a otvorenie vnútornej plochy, aby priestor logicky súvisel s plánovanými zmenami na Krížnej ulici.       

"Verejný priestor na Kazanskej ulici vo Vrakuni, kadiaľ denne prechádzajú ľudia smerujúci k navštevovanému zdravotnému stredisku, bol vybratý s cieľom zjednotiť pevné a zelené plochy, ktoré sú v zanedbanom stave, s porušenými povrchmi a vyšľapanými neupravenými chodníkmi," priblížila Glevická. V rámci revitalizácie bude zrekonštruované a doplnené verejné osvetlenie. Návrh rieši aj možnosť spevnené plochy využiť príležitostne na občasný predaj a prezentáciu pre lokálnych predajcov.       

Miestom s vysokou premávkou chodcov a cyklistov je v súčasnosti ako parkovisko slúžiaci verejný priestor pri Vozovni Krasňany. Jedným z cieľov projektu je zvýšenie bezpečnosti skvalitnením povrchov, rozšírením chodníkov a vytvorením možnosti bezbariérového pohybu v priestore. V mestskej časti Rača je medzi riešenými projektmi revitalizácia parku na Mudrochovej ulici a verejných priestorov v okolí obchodného domu Račan a pred miestnym úradom na Kubačovej ulici. V pláne sú revitalizácia zelene, oživenie Kozmickej fontány a posilnenie komunitnej funkcie parku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie
Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.
viac
23.07.2020
Na Peknej ceste mesto upraví budovu pôvodnej horárne
Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) pripravujú obnovu pôvodnej horárne v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste v bratislavských Krasňanoch.
viac
01.10.2020
Štyri verejné priestory v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto dostanú meno
Štyri staromestské verejné priestory, ktoré boli doteraz bezmenné, budú mať svoje mená.
viac
01.05.2021
Štyri verejné priestory v Bratislave-Starom Meste dostanú mená
Park Gábora Barossa, Podchod študentov 16. novembra 1989, Podchod pamäti národa a Schody rabína Armína Friedera pribudnú od 1. júna v bratislavskom Starom Meste. Nové pomenovania pre štyri doteraz bezmenné verejné priestory dnes jednomyseľne schválilo bratislavské zastupiteľstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %