Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
22.06.2020 08:50

Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie


Vizualizácia Komenského námestia. Snímka zdroj: (hmb).


Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.


Odborná porota ich posunula do druhej etapy súťaže o obnovu námestia v centre mesta, ktoré sa má po rokoch stať opäť miestom so zeleňou s historickými budovami v okolí. Prostredníctvom sociálnej siete o tom informuje mestský Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB).

„Cieľom súťaže, ktorú vyhlásil MIB, mesto Bratislava a Generálny investor Bratislavy, je opäť priniesť park na toto územie,” spresnil inštitút. Mesto chce dostať do priestoru viac vzrastlej zelene a vytvoriť verejné priestranstvo komorného charakteru. Komenského námestie naposledy ako námestie s parkom zažili ľudia v 70. rokoch minulého storočia. Dlhé roky potom bolo parkoviskom. Historicky sa námestie, vtedy Csáky platz, začalo formovať ešte v 18. storočí, keď sa stavalo mestské divadlo.

MIB pripravuje aj obnovu zaniknutých kúpeľov Grössling v blízkosti Vajanského nábrežia a Kúpeľnej ulice v Bratislave. Inštitút v piatok (19. 6.) informoval, že skončila možnosť prihlasovať sa do súťaže pre obnovu kúpeľov. „Výsledok prevýšil všetky očakávania, prišlo 76 návrhov zo 17 krajín sveta,” spresnil MIB s tým, že viac zatiaľ nemôže predstaviť, lebo súťaž je anonymná. Návrhy zverejní na jeseň.

Súčasťou premeny kúpeľov môže byť aj verejnosť, a to tak, že do konca júna vyplní dotazník. Tým môže ovplyvniť detailnejšie požiadavky zadania súťaže, s ktorými architekti postupujúci v súťaži budú pracovať. „Dotazník je rozdelený do niekoľkých častí. V prvej časti sú pripravené otázky zamerané na využívanie Mestskej knižnice v Bratislave, ako aj ďalších knižníc. Na to nadväzuje ďalšia časť venovaná preferenciám na relaxačné a oddychové aktivity a predstavám respondentov o takomto mieste,” spresnil MIB.

V dvoch oddelených častiach má totiž Grössling v sebe spájať dve funkcie, a to kúpele a knižnicu. „Bude tak možné navštíviť a využívať obnovené kúpele, nový priestor mestskej knižnice, kaviareň, park i priestor určený pre deti,” podotkol MIB v úvode dotazníka. Magistrát a MIB plánujú obnoviť pôvodnú funkciu zaniknutých kúpeľov Grössling, pridať k nim nové formy kultúrno-komunitných aktivít a otvoriť tak celý priestor verejnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy
Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.
viac
04.01.2021
Hlohovec zverejnil výsledky architektonickej súťaže na Námestie sv. Michala
Mesto Hlohovec zverejnilo výsledky architektonickej súťaže návrhov na komplexné urbanisticko-architektonicko-krajinárske riešenie obnovy Námestia sv. Michala. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
26.05.2021
Bratislava vyhlásila súťaž na rekonštrukciu Jurigovho námestia
Hlavné mesto Bratislava v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy a mestskou časťou Karlova Ves vyhlásil architektonicko-krajinársku súťaž na rekonštrukciu verejných priestranstiev na Jurigovom námestí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %