Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.08.2021 09:15

Mesto Holíč získalo financie na obnovu pamätníkov


Pomník padlých na Námestí mieru v Holíči. Snímka : (lb).


V meste Holíč sa v súčasnosti rekonštruujú dva pamätníky, ktoré sa viažu k druhej svetovej vojne. Mestu bola pridelená dotácia na oba projekty z Úradu vlády SR v celkovej výške 14 500 eur. Informoval o tom hovorca mesta Jaroslav Čársky.


Prvým je projekt s názvom Obnova pomníka padlých v 1. a 2. svetovej vojne. „Slávnostné odhalenie pamätníka sa uskutočnilo 25. júna 1939. Dominuje mu vysoký pylón a na jeho kamennej tabuli sa nachádza rozsiahly menoslov padlých vojakov z mesta v prvej svetovej vojne a bronzový reliéf raneného vojaka v náručí ženy,” uviedol Čársky.

V roku 1946 bola pridaná na pomník nová tabuľka s menoslovom padlých vojakov v druhej svetovej vojne. Pripomína obetu 36 vojakov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Holíča 11. apríla 1945. „V rámci projektu sa uskutočňujú obnovovacie práce, keďže sú posunuté žulové diely, je narušené písmo, sú na ňom nečistoty vzniknuté vplyvom poveternostných podmienok a mramorová doska s nápismi si vyžaduje značnú obnovu,” informoval hovorca mesta.

Projekt s názvom Obnova pomníka M. Nešpora je zameraný na obnovu pomníka Mirka Nešpora, ktorý bol antifašista a účastník Slovenského národného povstania. Bol popravený v pivničnej cele 17. decembra 1944 a je pochovaný v Bratislave na cintoríne v Slávičom údolí. V meste Holíč mu bol odhalený pomník.

„Na mramorovom podstavci v nadživotnej veľkosti je umiestnená bronzová socha Mirka Nešpora so zviazanými rukami. V súčasnosti si stav pomníka vyžaduje obnovu, konkrétne treba obnoviť prístupový chodník, podstavec a podstavcové boky a písmo,” doplnil Čársky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
12.05.2021
Detva chce s obnovou ciest na Námestí mieru začať koncom mesiaca
Mesto Detva plánuje začať s rekonštrukciou ciest a chodníkov na sídlisku Námestie mieru na konci mája. Uviedol to hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %