Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
02.03.2017 10:34

Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy


Župe sa podarilo získať ďalšie dotácie na pokračujúcu rekonštrukciu Budatínskeho hradu.


V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.


Župa získa milión eur na rekonštrukciu hospodárskej budovy Budatínskeho hradu, viac ako 360-tisíc eur na obnovu unikátnej železničky v areáli Múzea Liptovskej dediny v Pribyline a takmer 780-tisíc eur na rozvoj Oravského hradu.

Podľa slov riaditeľky odboru kultúry ŽSK Miroslavy Ševčíkovej-Šumskej umožnia eurofondy spojazdniť Považskú úzkorozchodnú lesnú železnicu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. „Doteraz mohli návštevníci vidieť len statickú expozíciu koľajových vozidiel a historických drevených stavieb. Lesná železnička ponúkne úplne nový zážitok prepájajúci obe tieto expozície. Počítame tiež s úpravou dvoch nástupíšť a počas cesty, ktorá bude pripomínať skutočnú lesnú železnicu, prejdú cestujúci po originálnom oceľovom moste,“ informovala o projekte riaditeľka.

Župe schválili financie aj na pokračujúcu obnovu Budatínskeho hradu. „O investíciu na rekonštrukciu hospodárskej budovy sme sa snažili už v minulosti, no neuspeli sme. Teraz sa nám to podarilo a čaká nás nová etapa obnovy,“ priblížila M. Ševčíková-Šumská. Podľa jej slov Považské múzeum rozšíri v historických priestoroch expozíciu drotárskeho remesla. Ako dodal žilinský župan Juraj Blanár,, projekt bude pokračovaním úspešného čerpania eurofondov v Budatíne. „Hrad je klenotom horného Považia a ak už započítam aj túto poslednú investíciu, z eurofondov sa nám podarilo na jeho obnovu získať päť miliónov eur a ďalší milión sme dofinancovali z nášho rozpočtu,“ uviedol J. Blanár.

V rámci slovensko-poľskej spolupráce získalo finančnú podporu aj Oravské múzeum v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti žilinskej župy. Na nádvorí Oravského hradu vznikne rekonštrukciou historickej budovy fary z 18. storočia by malo vzniknúť multimediálne prírodovedné múzeum. Ako ďalej vysvetlila riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková, múzeum turistom priblíži nevšednú časť prírody, ktorou sú rašeliniská. „Expozície budú interaktívne a audiovizuálne, takže zaujmú aj mladších návštevníkov. Vytvoríme napríklad originálnu mapu rašelinísk, veľký model zákonom chránenej rosičky a pripravené budú aj mikroskopy určené na rôzne experimenty. Expozícia bude vybavená modernými technológiami, no zvonku zachováme historický vzhľad budovy,“ doplnila M. Jagnešáková.

 

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %