Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.08.2016 01:00

Mesto chce v rámci cezhraničného projektu opraviť vojnové cintoríny


Snímka zdroj: (kvhbeskydy.sk).


Mesto Medzilaborce chce v rámci cezhraničného projektu Poľsko-slovenské potulky za kultúrou, ktorého vedúcim partnerom je mesto Zagorz, zrealizovať rekonštrukciu troch cintorínov z prvej svetovej vojny.


„Cieľom projektu na oboch stranách je zlepšenie turisticko-kultúrneho potenciálu miest,“ uviedol primátor mesta Vladislav Višňovský.       

Okrem opravy cintorínov plánuje samospráva vylepšiť základnú infraštruktúru. „Ide hlavne o vytvorenie parkovísk a opravu chodníkov,“ vysvetlil primátor. Mesto Zagorz má podľa jeho slov v pláne zrekonštruovať priestory svojho starého kláštora, ktorý je podobný tomu v Krásnom Brode neďaleko Medzilaboriec. Investície sú vyčlenené aj na propagáciu. Vzniknúť by mali brožúry, náučný chodník, ale aj informačné tabule.      

V utorok 16. augusta sa odovzdával projekt v Krakove. „Do konca roka bude v schvaľovacom procese, s prácami by sme mohli začať v budúcom roku,“ vysvetlil primátor.      

Celkový rozpočet projektu by nemal presiahnuť 500 000 eur. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Medzilaborciach odsúhlasili päťpercentné spolufinancovanie realizovaného projektu vo výške maximálne 25 000 eur.       

Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu ochrany a rozvoja prírodného a kultúrneho dedičstva bola vyhlásená v rámci Operačného programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
17.02.2020
Nové Zámky začali s výstavbou interaktívneho ihriska Cultplay
Mesto Nové Zámky začalo s výstavbou interaktívneho detského ihriska Cultplay. Ihrisko vznikne revitalizáciou verejného priestranstva na časti pozemku v povodí rieky Nitra na sídlisku Nábrežie.
viac
13.08.2020
TSK ukončil práce na rekonštrukcii Južného opevnenia Trenčianskeho hradu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ukončil práce na rekonštrukcii Južného opevnenia Trenčianskeho hradu. Po vydaní kolaudačného rozhodnutia tak TSK verejnosti sprístupní ďalších 7000 štvorcových metrov hradného areálu.
viac
12.10.2020
V Geoparku Novohrad-Nógrád vďaka projektu skvalitnia turistickú infraštruktúru
Skvalitnenie turistickej infraštruktúry a nové služby v Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) má priniesť nový projekt Geotop, na ktorý zúčastnené strany získali dotáciu z cezhraničného programu Interreg.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %