Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.02.2018 12:18

Mestá a obce získajú od apríla čiastočnú exekučnú imunitu


Ilustračná snímka.


Mestá a obce získajú od apríla exekučnú imunitu na verejnoprospešné činnosti, ako je dodávka vody, tepla či odvoz odpadu. Prináša im ju novela zákona o súdnych exekútoroch od poslancov koaličného Mosta-Híd, ktorú vo štvrtok podporilo 118 členov snemovne.


Líder strany Béla Bugár už skôr uviedol, že exekúciou týkajúcou sa týchto verejnoprospešných činností môže byť ohrozený záujem obyvateľov. Andrej Hrnčiar (Most-Híd), ktorý je zároveň primátorom Martina, priznal, že pri príprave novely vychádzali predkladatelia aj z jeho skúsenosti. "Kauza, ktorá je už za nami, ukázala, že mestá a obce môžu čeliť exekúcii nielen preto, že sa dostali do exekúcie vlastnou vinou, ale môžu čeliť exekúcii aj z iných dôvodov," podotkol.       

Hrnčiar pripomenul, že mesto Martin je hlavným akcionárom Turčianskej vodárenskej spoločnosti. "Zaznamenali sme exekučný útok na akcie tejto spoločnosti, čo by malo veľký dosah na obyvateľov Turca. Po prijatí tejto novely však obce a mestá, ktoré budú v exekúcii, budú musieť svoje záväzky hradiť z iného majetku," vysvetlil s tým, že sa nebudú môcť dotknúť vecí ako voda, kanalizácia či dodávky tepla.       

Právna norma bude po podpise prezidentom Andrejom Kiskom účinná od 1. apríla 2018. Nedotkne sa však exekúcií, ktoré už prebiehajú.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
13.01.2018
ZMOS začal už v ére národných výborov, radil všetkým vládam SR
Od založenia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v marci 1990 prešla samospráva obrovským vývojom. Keď ZMOS vznikal, v dnešnej podobe ani neexistovala, život v obciach riadili národné výbory, ktoré len kooptovali takú časť nových ľudí, aby v nich nemali väčšinu komunisti.
viac
02.07.2018
Kúpeľné mestá a obce žiadajú jednoznačné stanovisko k dani za ubytovanie
Problematika plnenia daňových povinností spoločností prevádzkujúcich kúpele voči samosprávam (najmä platenie dane za ubytovanie) bola hlavnou témou stretnutia predstaviteľov kúpeľných miest a obcí v Trenčianskych Tepliciach.
viac
10.12.2021
Vyššie ceny energií spôsobia obrovské problémy
Mestá a obce hlásia obrovské problémy kvôli avizovaným vyšším cenám energií. Na rokovaní výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti na to upozornil predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %