Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.04.2024 09:55

OÚ Prešov povolil výstavbu vodnej nádrže Furmanec pod hrebeňom Spišskej Magury


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Okresný úrad v Prešove povolil stavbu malej vodnej nádrže Furmanec, ktorá sa nachádza pod hrebeňom Spišskej Magury na drobnom vodnom toku Furmanec. Nádrž má slúžiť na zadržiavanie vody v krajine, taktiež ako zásoba vody na hasenie požiarov pre obec Malá Franková a lesných požiarov.


Voda sa má využívať v zime období na zasnežovanie rekreačného strediska Furmanec. Vyplýva to z rozhodnutia, ktoré Ministerstvo životného prostredia SR zverejnilo na svojom webe. Investorom stavby je spoločnosť IMMOBAU.         

Výmera vodnej plochy bude vyše 6000 metrov štvorcových. Objem vody v nádrži bude 26.236 metrov kubických. "Priamy vplyv realizácie stavby Vodná nádrž Furmanec na fyzikálne (hydromorfologické) charakteristiky útvaru povrchovej vody Frankovský potok sa nepredpokladá. K jeho ovplyvneniu môže dôjsť nepriamo, prostredníctvom toku Furmanec, na ktorom bude činnosť realizovaná," uviedol OÚ. Nepredpokladá tiež vplyv stavby na zmenu hladiny podzemnej vody.         Z

meny na toku Furmanec môžu byť podľa okresného úradu natoľko významné, že zabezpečia zlepšenie jeho ekologického stavu a následne aj ekologického stavu povrchovej vody Frankovského potoka.         

OÚ má za to, že stavba poskytne vodu vozidlám požiarneho zboru pri hasení požiarov v okolitých lesoch, prípadne v obci Malá Franková. Zlepší biodiverzitu lokality a vytvorí nové vodné biotopy a podporí výpar pre ochladenie ovzdušia v lete. Vodná nádrž bude podľa neho zachytávať dažďové vody a sedimenty. Zároveň zvýši zadržiavanie vody, priblížil.        

 Vytvorí tiež lepšie podmienky pre prevádzku zasnežovania, pre lyžovanie i turistiku. Za prínos stavby považuje okresný úrad zvýšenie zamestnanosti v regióne o pracovníkov rekreačného strediska počas celého roka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2018
Radnica pripravuje výstavbu Denného centra v Strážkach
Mesto Spišská Belá pripravuje výstavbu Denného centra v Strážkach ako súčasť novopripravovaného Centra sociálnych služieb v Spišskej Belej-Strážkach. Slúžiť má ako jeho elokované pracovisko. Informoval o tom primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.
viac
11.10.2021
Okolie vodnej nádrže v Modre - lokalite Piesok - zrevitalizovali
Na sociálnej sieti o tom informuje mesto Modra. Pri vodnej nádrži pribudlo niekoľko prvkov drobnej architektúry. Upravili aj centrálny priestor so sprchou a pitnou fontánkou.
viac
25.10.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná je pred dokončením
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese je pred dokončením. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %