Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.10.2016 09:25

Združenie miest a obcí hornej Nitry si pripomenulo štvrťstoročnicu


Pohľad do sály počas slávnostného zhromaždenia.


V piatok 23. septembra sa v Dome kultúry v Kanianke zišlo približne 170 hostí, aby si pripomenulo 25 rokov od vzniku združenia. Stretli sa takmer všetci súčasní primátori i starostovia a viac ako päťdesiatka bývalých starostov. Medzi hosťami bol aj predseda ZMOS Michal Sýkora.


Začiatkom roku 1991 vzniklo Združenie miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN). Vytvorilo ho 48 obcí a 4 mestá tohto regiónu. Jeho prvým predsedom sa stal vtedajší primátor Prievidze Miloš Souček. Od začiatku bolo cieľom združenia pomenúvať a riešiť regionálnu problematiku, obhajovať záujmy obcí a zjednocovať ich postup pri vykonávaní samosprávnych úloh a kompetencií. O tom, že sa to darí, svedčí aj fakt, že stopercentná organizovanosť obcí a miest vydržala až dodnes.

Štvrťstoročnica usilovnej práce, to už stojí za pohľad späť i za oslavu. V piatok 23. septembra sa teda v Dome kultúry v Kanianke zišlo približne 170 hostí, aby si pripomenulo 25 rokov od vzniku združenia. Stretli sa takmer všetci súčasní primátori i starostovia, viac ako päťdesiatka bývalých starostov a ďalší vzácni hostia, medzi ktorými nechýbala ani poslankyňa Národnej rady SR, Trenčianskeho samosprávneho kraja a primátorka Prievidze Katarína Macháčková, predseda ZMOS Michal Sýkora, podpredseda TSK Richard Takáč, poslanci TSK Ján Bodnár, Ján Cipov, Mohamed Hemza, Štefan Mjartan, Eleonóra Porubcová, Jozef Stopka, František Tám, ako aj ďalší predstavitelia samosprávy, štátnej správy, veľkých regionálnych podnikov a sponzori večera.

Na úvod sa prítomným prihovoril predseda ZMO HN Vojtech Čičmanec, ktorý vo svojom príhovore stručne zrekapituloval nosné témy i osobnosti, ktoré viedli združenie počas uplynulých 25 rokov a poďakoval všetkým za ich prácu. Vyjadril tiež svoju snahu nadviazať na všetko dobré a priniesť spoločne s novou radou združenia do práce nové nápady a projekty, z ktorých časť už združenie úspešne naštartovalo v roku 2016.

V. Čičmanec: Samospráva má na čom stavať

Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy obce a Slovenskej republiky, Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy budem pri výkone svojej funkcie starostu uplatňovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Tieto silné slová – táto norma nášho konania, ktorou sme sa všetci jedného dňa prisľúbili riadiť, stoja v záhlaví nášho krásneho, ale neľahkého poslania a našej služby ľuďom navôkol. Sú základnou motiváciou i cieľom samosprávy, a teda i nášho jubilujúceho Združenia miest a obcí hornej Nitry. S veľkou vážnosťou a hrdosťou dnes bilancujeme 25 rokov, počas ktorých sme vždy stáli na strane samosprávy. Veď v ponovembrovom usporiadaní spoločnosti práve samospráva získala významné a jasne definované miesto v rámci celej verejnej správy Slovenska, uviedol v príhovore predseda ZMO hornej Nitry Vojtech Čičmanec a pripomenul, že prvé voľby do samosprávnych orgánov sa uskutočnili v roku 1990.

Čítajte v Obecných novinách 41-42/2016 na str. 6–7.

 

Autor: (zmohn)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Pre samosprávu je dôležitá podpora miestnej ekonomiky
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa v ostatnom období sústredilo na nástroje podporujúce lokálnu hospodársku politiku a teda miestnu ekonomiku.
viac
17.04.2018
Hornonitrianske obce otvoria turistickú sezónu hviezdicovým výstupom na Maguru
Viaceré hornonitrianske obce opäť otvoria turistickú sezónu spoločným hviezdicovým výstupom na Maguru. Už 12. ročník podujatia privíta mladých i starších nadšencov turistiky v Porube v okrese Prievidza 5. mája, informovala Radka Kulaviaková z občianskeho združenia Hornonitrie.
viac
26.10.2021
ZMOS skúma realitu vodovodov a kanalizácií v samosprávach
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa orientuje na problematiku vodovodov a kanalizácií v samosprávach. Cieľom prieskumu je zmapovať reálnu situáciu v mestách a obciach z hľadiska obslužnosti územia s dôrazom na infraštruktúru vodovodov a kanalizácie.
viac
26.03.2022
Mestá a obce by mohli vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb
Mestá a obce by mohli vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb. Vyplýva to z návrhu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorý posunulo plénum Národnej rady SR do druhého čítania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %