Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
18.10.2023 02:05

Lúčne spoločenstvá sú tiež prostriedkom v boji proti klimatickým zmenám


Ilustračná snímka, zdroj: Pixels


Klimatické zmeny sa týkajú každého z nás. Existujú rôzne formy, ako prispieť k ich zmierneniu či už zo strany samospráv, alebo jednotlivca. Jednou z nich je aj zakladanie lúčnych spoločenstiev priamo v mestskom prostredí.


Počas horúceho leta vedia byť kvitnúce lúky až o 20 °C chladnejšie ako bežne kosený trávnik. Zadržiavajú vlahu, obsahujú menej  alergénnych druhov a zároveň chránia biodiverzitu. Zakladanie lúčnych spoločenstiev je jedným z aktuálnym trendov v boji proti klimatickým zmenám. Podľahlo mu už viacero slovenských miest. Brezno sa do takého projektu pustilo a prostriedky na to samospráva získala z Nórskeho finančného mechanizmu. 

Začali pred tromi rokmi

Ako informovala breznianska samospráva na svojom webe, aj oni sa rozhodli v meste spustiť takýto projekt. „Plochy so zníženou frekvenciou kosenia nie sú znakom zanedbanej údržby, ale, naopak, symbolom prepojenosti s prirodzeným prostredím a ohľaduplnosti k včelám a iným opeľovačom, ktoré v nich nachádzajú potravu. Už pred tromi rokmi mesto dalo šancu projektu kvitnúcej lúky na Ulici ČSA, ktorá neplnila len dekoratívnu, ale aj vodozádržnú a ochladzovaciu funkciu,“ priblížila radnica s tým, že táto ekologická forma údržby mestskej zelene sa stretla s pozitívnou odozvou.

Nové lúčne spoločenstvá vzniknú v celkovo 14 lokalitách

Najnovšie sa rozhodli, že lúčne spoločenstvá pribudnú v Brezne v 14 lokalitách, na ploche takmer 10 000 metrov štvorcových.  „Na viacerých miestach práve prebiehajú prípravné práce, ktorých cieľom je revitalizácia zelene centrálnych mestských zón. V tejto súvislosti radnica upozorňuje obyvateľov ulíc ŠLN, ČSA, Krčulova, Švermova, Jilemnického, Kuzmányho, MPČĽ a na nábreží Hrona, že v týchto dňoch sa v spomínaných lokalitách vykonáva postrek proti nežiaducej vegetácii,“ doplnili zo samosprávy.

Kvitnúce lúky nájdeme aj v iných mestách

Viaceré samosprávy už pristúpili k podobným projektom. V Malackách vybudovali lúky najmä kvôli zvýšeniu počtu opeľovačov, keďže podľa štatistík na Slovensku evidujeme až 25 % úbytok opeľovačov, najmä divých včiel, motýľov a ďalšieho opelivého hmyzu. Hlavné mesto chce taktiež posilniť biodiverzitu a znižovať dôsledky klimatických zmien a kvetnaté lúky umiestnené priamo v meste, vrátane sídlisk a vnútroblokov, sú podľa neho jedným z dôležitých prvkov pri tomto zámere. „Prvú takúto lúku sme založili v mestskej časti Bratislava-Dúbravka, no dnes sa kvetnaté lúky nachádzajú v 60 lokalitách rôznych mestských častí – Dúbravka, Karlova Ves, Lamač, Staré Mesto, Nové Mesto – a stále pribúdajú ďalšie,“ vysvetľuje magistrát Bratislavy. Zároveň dodáva, že ide o udržiavané plochy, ktoré sú kosené v inom režime ako klasické trávniky. „Teda nie 6-krát ročne, ale 1- až 2-krát ročne podľa druhového zloženia. V meste sú vysádzané hlavne tie druhy certifikovaných lúčnych zmesí, ktoré sú vo väčšine prípadov nealergénne a nespôsobujú respiračné problémy. Vo veľkej miere dokážu astmatikom či alergikom dokonca aj pomôcť, pretože zachytávajú škodliviny z ovzdušia,“ spresnil magistrát.

Lúčne projekty si svojich záujemcov našli napríklad aj v Banskej Bystrici, Humennom, Trnave, Košiciach či Žiline a mnohých ďalších mestách.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2021
Mesto Šaľa pripravilo projekty na zmiernenie klimatickej zmeny
Samospráva vypracovala projekt zameraný na znižovanie emisií oxidu uhličitého a prispôsobenie sa zmene klímy, ktorého nosnými časťami budú investície do lesoparku a zateplenia objektov telocvične a družiny na Základnej škole Ľ. Štúra v Šali.
viac
15.08.2022
Smrekové ekosystémy v TANAP-e sú citlivé na zmenu klímy, znižuje sa ich hrúbka
Klimatické zmeny sa prejavujú aj na lesných ekosystémoch v Tatranskom národnom parku (TANAP). Prvé zásadné signály klimatickej zmeny prišli podľa riaditeľa Správy TANAP-u Pavla Majka po veterných kalamitách v roku 2004 a tiež o desať rokov neskôr.
viac
20.09.2022
Pre klimatickú zmenu prijal Banskobystrický kraj viacero opatrení
Zachytávanie dažďovej vody zo striech i zníženie energetickej náročnosti objektov. Aj to sú opatrenia, ktorými Banskobystrický samosprávy kraj (BBSK) v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Avizuje však aj ďalšie riešenia. Potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
16.10.2023
Vodozádržné opatrenia majú pomôcť k zmierneniu klimatickej zmeny
Revitalizáciu Mierového námestia na sídlisku Píly a mestského parku zabezpečuje v tomto období samospráva Prievidze. Cieľom stavebných prác je zadržať vodu v krajine a zmierniť tak dosahy klimatickej zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %