Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
16.10.2023 03:05

Vodozádržné opatrenia majú pomôcť k zmierneniu klimatickej zmeny


Ilustračná snímka (TASR)


Revitalizáciu Mierového námestia na sídlisku Píly a mestského parku zabezpečuje v tomto období samospráva Prievidze. Cieľom stavebných prác je zadržať vodu v krajine a zmierniť tak dosahy klimatickej zmeny.


Rekonštrukcia námestia je tesne pred dokončením, v mestskom parku si práce vyžiadali úpravu projektu.         

Práce v mestskom parku budú zamerané predovšetkým na úpravu chodníkov, na sídlisku Píly na rekonštrukciu plochy a sadové úpravy. "Obe staveniská sú v procese, pričom na Mierovom námestí sa blížime do finále, stačí osadiť mobiliár a urobiť posledné úpravy terénu a zelene," načrtla pre TASR hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

V mestskom parku podľa nej zrejme dôjde k zdržaniu odovzdania diela. "Objavili sa tam totiž drobné problémy, keďže výrobca navrhovaného vodopriepustného betónu nám uviedol, že neodporúča položenie v nadväznosti na technologické postupy. Hľadať tak budeme nejaké nové riešenie, a tým sa nám predĺži termín ukončenia diela," ozrejmila.         

Realizáciou vodozádržných opatrení mesto sleduje lepší kolobeh vody v prírode a eliminovalo tak dosahy klimatickej zmeny. "Gro prác spočíva v tom, že na Mierovom námestí a v mestskom parku budú vymenené pôvodné chodníky, či už asfaltu alebo klasického betónu za vodopriepustné materiály. Na Mierovom námestí to budú mlatové chodníky a čakáme na riešenie v mestskom parku," priblížila Krajčiová.         

Stavebnými úpravami na Mierovom námestí sleduje samospráva i jeho lepšiu reprezentáciu. "Táto plocha bola takým zabudnutým námestím. My aj v kontexte s otvorením novej centrálnej knižnice v susedstve by sme radi vytvorili priestor, ktorý bude slúžiť obyvateľom na odpočinok. S tým súvisí i výmena mobiliáru, došlo tam k presvetleniu zelene a odstráneniu kríkových porastov a zasadeniu kvetov," dodala hovorkyňa.         

Celkové náklady predstavujú približne 360.000 eur. Na realizáciu opatrení získala samospráva nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 268.411,99 eura z Operačného programu Kvalita životného prostredia, zvyšnú sumu zaplatí zo svojho rozpočtu. Práce v mestskom parku zabezpečuje spoločnosť Strabag, na Mierovom námestí firma M-Silnice. Zrealizovať ich musia v zmysle zmluvy o poskytnutí NFP do konca tohto roka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
B. Tréger: Regionálne školstvo potrebuje rýchle zmeny a pomoc
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger požiadal ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o urýchlené rokovanie. Navrhovanými témami sú financie a zmeny viacerých školských zákonov.
viac
30.08.2022
Vodozádržné opatrenia do prírody vracajú milióny litrov vody
Košický samosprávny kraj (KSK) realizuje už štyri roky Program obnovy krajiny, a to aj prostredníctvom aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja. Krajskí dobrovoľníci vytvárajú dažďové záhrady a vodozádržné opatrenia, ktoré do prírody vracajú milióny litrov vody.
viac
06.09.2022
Vodozádržné opatrenia sú v Trenčíne súčasťou revitalizácií vnútroblokov
Vodozádržné opatrenia sú v uplynulých rokoch súčasťou všetkých projektov revitalizácie verejných priestranstiev v Trenčíne. Radnica každú projektovú dokumentáciu posudzuje aj z hľadiska sadových úprav. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
12.09.2022
V Senici vyrastie nový park s funkciami vodozádržných opatrení
Mesto Senica realizuje komplexnú obnovu priľahlého areálu budovy múzea. Okrem obnovy zelene a doplnenia parkového mobiliára budú v areáli zrealizované viaceré vodozádržné opatrenia na zlepšenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %