Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.02.2022 12:35

Liptovské múzeum uviedlo do života novú expozíciu - Poklad z Likavy


Poklad z Likavy. Snímka zdroj: (ŽSK).


Liptovské múzeum má pripravenú atraktívnu novinku. Dnešným dňom bola do života uvedená nová expozícia - Poklad z Likavy. Ide o slovenský unikát. Jedinečný poklad z Likavky bol objavený pred tromi rokmi náhodou manželským párom pri potulkách lesom neďaleko Hradu Likava.


Manželia nález ohlásili kompetentným orgánom, postupovali správne, za čo si vyslúžili ,,nálezné“ vo výške 100% z hodnoty objavu. Tá bola neskôr vyčíslená na 60-tisíc eur. Vlastníkom pokladu je Slovenská republika a správcom sa automaticky stalo Slovenské národné múzeum, s ktorým Liptovské múzeum rokovalo o dlhodobej výpožičke. To sa nakoniec podarilo a poklad sa vracia do regiónu, kam historicky patrí.

Poklad pochádza z obdobia neskorého stredoveku a ranného novoveku, teda z prelomu 15. a 16. storočia a pozostáva z 1868 drobných uhorských strieborných mincí - denárov a dvoch dukátov Ľudovíta II. Zaujímavosťou je, že takmer všetky mince pochádzajú z kremnickej mincovne a zobrazujú panovníkov Mateja Korvína až po Jána Zápoľského a Ferdinanda I. Základ tvoria mince produkované po roku 1468, teda v čase, kedy sa v Uhorsku uskutočnila významná menová reforma. Tá sa vyznačuje razbou kvalitných mincí s akosťou až 50 % striebra. Mince sa od starších menej kvalitných denárov odlíšili aj umiestnením Madony s dieťaťom na plochu mince a pridaním opisu PATRONA UNGARIE. Tento prvok je prítomný aj na všetkých strieborných razbách z Likavky. Vzhľadom na to, že je poklad pomerne homogénny, pomerne ľahko sa dala vyčísliť aj jeho dobová hodnota. „V dobe jeho ukrytia, čiže v roku 1527 sa počítal jeden dukát za 100 denárov a celá hodnota pokladu bola 2 068 denárov (1 868 denárov + 2 dukáty). Ak to prerátame na dukáty, tak poklad mal hodnotu 20,68 dukátov,“ vysvetlilo Liptovské múzeum.  Pomerne zaujímavá je aj kúpna sila pokladu. Za likavský poklad sa dalo v dobe jeho ukrytia kúpiť približne 454 litrov tokajského vína, prípadne cca 22 977 šindľov na strechu alebo cca 697 kg hovädzieho mäsa.

Dnes je poklad nainštalovaný v budove Liptovského múzea v Ružomberku a prístupný pre verejnosť. „Unikátna výstava Poklady spod Likavy je prvým z veľkého množstva sprievodných podujatí, ktoré v tomto roku v Liptovskom múzeu pripravujeme v súvislosti s oslavami 110. výročia jeho založenia. Takmer 1900 strieborných mincí a 2 zlaté dukáty, ktoré sa našli pod najväčším stredovekým hradom Liptova - Likavou sú skutočne výnimočným nálezom a som veľmi rád, že sa nám ich takmer po troch rokoch podarilo sprístupniť nielen obyvateľom Liptova, ale aj záujemcom o takúto expozícií z celého Slovenska i zahraničia. Výstavu si bude možné prezrieť v najbližších piatich rokoch v špeciálnych priestoroch, ktoré sme pre ňu pripravili v sídelnej budove Liptovského múzea v Ružomberku. Veríme, že si všetci naši návštevníci odnesú od nás skutočne nezabudnuteľný kultúrny zážitok," povedal Michal Kovačic, riaditeľ Liptovského múzea.

Na slávnostnom otvorení novej expozície bola prítomná aj županka Erika Jurinová, ktorá ocenila spoluprácu inštitúcií pri zabezpečení a ochrane kultúrneho dedičstva: „Aj vďaka rýchlej intervencii a zanieteniu Liptovského múzea pri výpožičke a príprave expozície máme dnes možnosť vzhliadnuť jedinečný rozprávkový poklad, akých je na Slovensku málo. Verím, že aj takýto unikát bude pre širokú verejnosť lákadlom a po dvoch rokoch rôznych obmedzení, kedy boli brány múzea často zatvorené, sa na toto miesto naplno vráti život a chuť poznávať našu kultúru a históriu,“ povedala županka.

Liptovské múzeum je v správe Žilinského samosprávneho kraja. Momentálne realizuje novú interaktívnu Expozíciu stredovekých a novovekých dejín Liptova a pripravuje novú stálu expozíciu Prírody Liptova.

 

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2020
Návštevníci múzea budú opäť spoznávať historické predmety
Liptovské múzeum v Ružomberku v novom roku pokračuje v sérii podujatí Príbeh nášho múzea, počas ktorých verejnosti prezentuje predmety so svojich zbierok. Prvé zo stretnutí sa uskutoční v utorok (28. 1.) o 17.00 h.
viac
25.11.2021
Nová expozícia v kaštieli približuje rod Andrássy zážitkovou formou
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v stredu otvorilo takzvaný zážitkový bod venovaný šľachtickému rodu Andrássyovcov, ktorí boli majiteľmi tamojšieho kaštieľa. Návštevníci si môžu pozrieť aj "holopyramídu", teda historické predmety vo virtuálnej realite.
viac
29.06.2022
V Liptovskom múzeu sprístupnili novú expozíciu o dejinách Liptova
Novú stálu expozíciu Stredoveké a novoveké dejiny Liptova sprístupnili v utorok v Liptovskom múzeu v Ružomberku.
viac
27.10.2022
Hrad Likava a archeoskanzen pri Liptovskej Mare sprístupnia aj cez prázdniny
Liptovské múzeum počas nadchádzajúcich prázdnin sprístupní pre verejnosť aj expozície, ktoré v tomto období bývajú väčšinou zatvorené. Ide o Hrad Likava a Archeoskanzen Havránok pri Liptovskej Mare.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %