Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.03.2023 09:30

KSK vyhlásil architektonickú súťaž na obnovu Turzovských kúpeľov


Turzovské kúpele.


Architektonickú súťaž na revitalizáciu areálu bývalých Turzovských kúpeľov pri meste Gelnica vyhlásil v pondelok Košický samosprávny kraj (KSK). Do medzinárodnej súťaže sa môžu záujemcovia prihlasovať do 2. mája.


Kraj informoval, že na priebeh súťaže a kvalitu víťazného návrhu bude dohliadať porota zložená z odborníkov v oblasti krajinárstva, architektúry, životného prostredia, ochrany pamiatkových hodnôt a zástupcov krajskej samosprávy.

"Prostredníctvom medzinárodnej súťaže chceme zabezpečiť revitalizáciu areálu, ktorá bude výsledkom kvalitnej práce odborníkov. O zámere vyhlásiť súťaž sme informovali už v polovici októbra 2022, aby sa mohli v dostatočnom predstihu pripraviť aj renomované zahraničné architektonické ateliéry," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Cieľom je podľa neho, aby architekti dokázali prepojiť národnú kultúrnu pamiatku a jej okolie s požiadavkami modernej doby. "Na tomto projekte nám záleží, pretože má okrem iného potenciál vytvoriť až 45 priamych pracovných miest a príležitosti vzniknú aj pre podnikateľov a dodávateľov tovarov a externých služieb," konštatoval.

KSK po schválení zastupiteľstvom odkúpil areál bývalých Turzovských kúpeľov v prvej polovici roka 2021. Súčasťou areálu sú štyri objekty, tajch a pozemky vo výmere približne 200 árov. Súťažne podmienky a zadanie vyhlásenej súťaže konzultoval kraj s odborníkmi zo Slovenskej komory architektov, krajským pamiatkovým úradom aj externými odbornými poradcami.

Súťaži predchádzala podnikateľská štúdia, ktorá naznačila, akým smerom sa budú kúpele ako turistická destinácia uberať. "Určila tiež cieľovú skupinu klientov, rentabilnú ubytovaciu kapacitu, taktiež odhadované investície vo výške desať miliónov eur a ich návratnosť," uviedol Úrad KSK.

Podľa súťažných podmienok bude mať architektonická súťaž dve etapy. V prvej ohodnotí porota jednotlivé návrhy objektov z pohľadu urbanizmu, krajinárstva. Do druhej etapy postúpia maximálne piati uchádzači, ktorých porota vyzve na dopracovanie. Autori postupujúcich návrhov budú honorovaní a na dopracovanie plánov budú mať ďalšie dva mesiace. Víťazný návrh plánuje kraj po ukončení súťaže predstaviť na jeseň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie
Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.
viac
20.02.2021
Zastupiteľstvo KSK schválilo kúpu Turzovských kúpeľov
Košický samosprávny kraj (KSK) odkúpi od súkromnej spoločnosti areál bývalých Turzovských kúpeľov v katastri mesta Gelnica za 346.000 eur. Schválilo to v piatok Zastupiteľstvo KSK.
viac
30.09.2021
Východniari urobili v rámci súťaže 10 000 PRE ZDRAVIE vyše 10 miliónov krokov
Aktívnejší bol Košický kraj, ale najvyšší počet krokov zvládol urobiť účastník z Prešovského kraja.
viac
25.10.2021
Zastupiteľstvo schválilo kúpu Sobraneckých kúpeľov
Košický samosprávny kraj (KSK) odkúpi od súkromnej spoločnosti areál bývalých Sobraneckých kúpeľov za 769.000 eur. Schválilo to v pondelok Zastupiteľstvo KSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %